Αυτό λέει ο Σόιμπλε αλλά ποιός τον πιστεύει: «Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί Grexit»




Για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους,ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στους Θεσμούς και αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα είναι τώρα καλύτερη.

Σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητεί νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, είχε μεν προειδοποιήσει, απευθυνόμενος στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στην Ρίγα, ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώνεται, αλλά δεν είχε κάνει λόγο για την ανάγκη «κουρέματος».

Για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Σόιμπλε παρέπεμψε στους εταίρους και υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το χρέος θα καταστεί βιώσιμο το 2022. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οποιαδήποτε αλλαγή σε σχέση με την βιωσιμότητά του, θα συνιστούσε σημαντική αλλαγή του προγράμματος και, ως εκ τούτου, θα χρειαζόταν την έγκριση του Γερμανικού κοινοβουλίου.

Για το ενδεχόμενο νέου προγράμματος για την Ελλάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο και προσέθεσε ότι κανείς δεν σπρώχνει την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που συζητούμε, είναι το τρέχον πρόγραμμα και η ολοκλήρωσή του, τόνισε.

Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ για την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για «παρεξήγηση» και σημείωσε ότι ο κ. Γκάουκ δεν μίλησε για αποζημιώσεις, αλλά για το ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν πολύ από αυτά που έγιναν στο όνομα της Γερμανίας κατά το παρελθόν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: