70 άνθρωποι πάνε και έρχονται στις Βρυξέλλες για την αξιολόγηση…




Ειδικού Συνεργάτη

«Περισσότερα από 70 στελέχη Υπουργείων και Οργανισμών πηγαινοέρχονται στις Βρυξέλλες για να συνδράμουν το τεχνικό κλιμάκιο που βρίσκεται εγκατεστημένο στη Βελγική πρωτεύουσα» γράφει η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ. Και επειδή δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να αμφισβητώ τις πληροφορίες των συναδέλφων μου, αυτομάτως σκέφτομαι το ύψος στο οποίο ανέρχονται τα έξοδα μετακίνησης αυτών των αξιωματούχων, την ώρα που ο μέσος Έλληνας πασχίζει να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα του και η χώρα ματώνει.

Από πού άραγε καλύπτονται αυτά τα κονδύλια; Σίγουρα όχι από τις τσέπες των ιδίων, οι οποίοι άλλωστε τη δουλειά τους κάνουν, επαγγελματίες είναι και εντολές εκτελούν και μάλιστα στο όνομα της επίτευξης πολυπόθητης συμφωνίας για την σωτηρία της χώρας. Και προφανώς δεν μιλάμε μόνο για το κόστος των εισιτηρίων, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις είναι βέβαιο ότι απαιτείται και διαμονή αρκετών εξ αυτών. Δηλαδή με απλά λόγια έχουμε και λέμε. Αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, διατροφή, μετακινήσεις και “οδοιπορικά”.

Το κόστος αναμφίβολα βαρύνει τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, δηλαδή τον Έλληνα φορολογούμενο. Και επειδή όπως τελικά μάθαμε «η κυβέρνηση επιθυμεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», η ουσία παραμένει η ίδια. Αξιολόγηση τελικά γίνεται και το μόνο που έχει αλλάξει για καθαρά συμβολικούς λόγους είναι ο τρόπος, ή καλύτερα ο τόπος.

Η αξιολόγηση που γινόταν επί άλλων κυβερνήσεων, πράγματι δεν είχε προηγούμενο στα παγκόσμια χρονικά, με τα στελέχη της Τρόικα να παρελαύνουν αλαζονικά στα Υπουργεία σαν αφεντικά της χώρας. Όμως τότε το κόστος της διαμονής και της μετακίνησης επιβάρυνε το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. Σήμερα το κόστος πέφτει για μια ακόμη φορά στις πλάτες του ελληνικού λαού. Μήπως θα έπρεπε να το δει η κυβέρνηση αυτό το θέμα; Διότι πράγματι οι συμβολισμοί έχουν την σημασία τους και την βαρύτητα τους, αλλά μέχρι ενός σημείου…

Διότι αν είναι 70 άτομα και το κόστος για κάθε ένα εξ αυτών γύρω στα 800-1000 ευρώ (εισιτήρια, ξενοδοχεία, φαγητά, μετακινήσεις και «οδοιπορικά»), και αν παραμείνουν στις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος του μήνα, το κόστος ξεπερνά το 1,5 με 2 εκατ. Βέβαια, δεν είναι μόνο τα έξοδα το πρόβλημα. Η αξιολόγηση καθυστερεί, τα ταμεία είναι άδεια, και ο εκβιασμός των δανειστών αυξάνεται γνωρίζοντας με ακρίβεια τη θλιβερή οικονομική κατάσταση της χώρας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: