Ελπίδες αποκλιμάκωσης της εξαιρετικά δυσμενούς κατάστασης στον τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας, εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τις δυτικές πρωτεύουσες, δημιουργεί η τοποθέτηση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξή του σε κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, με αποτέλεσμα να αναμένεται με αγωνία η ανταπόκριση ή μη της άλλης πλευράς.

Η Ρωσία έχει σημαντικά κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ και είναι ανάγκη να εργαστεί μαζί τους πάνω σε μια κοινή ατζέντα, δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ένα θέμα που μεταδίδει το Reuters και καλύπτει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σε σχόλια που έκανε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ροσίγια, ο Πούτιν φάνηκε να αμβλύνει την αντιαμερικανική ρητορική του που ήταν ιδιαίτερα έντονη. Οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές δυνάμεις έχουν επιδεινωθεί σοβαρά εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

“Έχουμε διαφωνίες σε αρκετά θέματα στη διεθνή ατζέντα. Όμως ταυτόχρονα υπάρχει κάτι που μας ενώνει, που μας υποχρεώνει να εργασθούμε μαζί”, δήλωσε ο Πούτιν. “Εννοώ τις γενικές προσπάθειες για να γίνει η παγκόσμια οικονομία πιο δημοκρατική, μετρημένη και ισορροπημένη, έτσι ώστε η παγκόσμια τάξη να είναι πιο δημοκρατική. Έχουμε μια κοινή ατζέντα”, πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν έχει επιτεθεί σφοδρά κατά το παρελθόν στις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα, κατηγορώντας τις για την κρίση στην Ουκρανία, για την οποία η Ρωσία υποστηρίζει πως ήταν το αποτέλεσμα ενός “πραξικοπήματος” που πραγματοποιήθηκε με δυτική υποστήριξη εναντίον του πρώην ηγέτη της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Τα τελευταία σχόλιά του γίνονται δύο ημέρες έπειτα από την από τηλεοράσεως ετήσια τηλεφωνική επικοινωνία του Πούτιν με τους πολίτες, κατά την οποία ο ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να κυριαρχήσουν στις παγκόσμιες υποθέσεις, λέγοντας πως θέλουν “όχι συμμάχους, αλλά υποτελείς”.

Ωστόσο, οι επικρίσεις του εναντίον της Δύσης ήταν πιο μετριοπαθείς απ’ ό,τι σε προηγούμενες εμφανίσεις του.

Γ. Α.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal