Τσίπρας: Φέραμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το ταξίδι του στη Μόσχα, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο προς όφελος των Ελλήνων πολιτών στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από την συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις» που ήταν σε ύφεση τα τελευταία χρόνια. Είπε δε ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων συζήτησε την δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά σύνορα στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.

 Τσίπρας-Πούτιν: Στόχος η επανεκκίνηση των σχέσεων μας

Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επανεκκινήσει τις ελληνορωσικές σχέσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τον υποδέχθηκε με θερμά λόγια στο Κρεμλίνο, εκφράζοντας τη χαρά του που γνωρίζονται και προσωπικά, καθώς μέχρι σήμερα έχουν συνομιλήσει μόνο τηλεφωνικά.

«Σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε αυτές τις σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο κ. Τσίπρας στην αντιφώνησή του, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν βαθιές ρίζες, διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και εξαιτίας των κοινών αγώνων, αλλά και εξαιτίας της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης».

«Αυτή η σχέση διατηρήθηκε στα αισθήματα φιλίας και αδερφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι τα αισθήματα χαράς συμπληρώθηκαν από τη μεγάλη συγκίνησή του γιατί κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία «αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης». «Όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα, σε σχέση με τον πληθυσμό της είχε το βαρύτερο φόρο αίματος», παρατήρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ και το Εθνος, στην αρχική του τοποθέτηση ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε το γεγονός ότι «έως πρόσφατα η Ρωσία ήταν κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, είχε την πρώτη θέση στον συνολικό όγκο των ανταλλαγών και το διάστημα του 2009-2013 ο όγκος αυτός αυξήθηκε πάνω από δύο φορές. Όμως δυστυχώς την περασμένη χρονιά μειώθηκε μεμιάς κατά 40 %». Για το λόγο αυτό εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού «έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή, γιατί πρέπει να αναλύσουμε τί θα μπορούσαμε από κοινού οι δύο μας να κάνουμε ώστε να αποκαταστήσουμε τους προηγούμενους ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο Ρώσος ηγέτης, επίσης, εξέφρασε τη χαρά του γιατί υποδέχεται την ελληνική αντιπροσωπεία τις παραμονές του ορθόδοξου Πάσχα, «μια κοινή μας εορτή», τονίζοντας ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν «ιδιαίτερο χαρακτήρα», καθώς διαθέτουν αυτές τις πνευματικές και παλαιές κοινές ρίζες.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Από ρωσικής πλευράς ο Β. Πούτιν συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από τον διπλωματικό του σύμβουλο Γιούρι Ουσακόφ, καθώς και τον συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής για τη συνεργασία με την Ελλάδα και υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ.

Μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες θα ακολουθήσει η διευρυμένη διαβούλευση των δύο αντιπροσωπειών με τη συμμετοχή εννέα μελών από κάθε πλευρά, και με το πέρας αυτής θα υπογραφούν τρεις συμφωνίες: το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τη διετία 2015-16, το Μνημόνιο για τον εορτασμό του έτους Ελλάδας-Ρωσίας το 2016 και η Κοινή Δήλωση για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης.

Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις σε ελληνικά, ρωσικά, αλλά και πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιδεικνύουν ασυνήθιστα υψηλό ενδιαφέρον για τη διμερή ελληνορωσική διαβούλευση.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Αιώνιας Φλόγας στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
Στην Κόκκινη Πλατεία τον κ. Τσίπρα συνόδευσαν εκτός από την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης και την πρέσβειρα της Ελλάδας στην Μόσχα, και οικογένειες αντιστασιακών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάμεσά τους η Αγνή Σιδερίδου, κόρη της ηρωίδας της Αντίστασης Ηλέκτρα Αποστόλου, ο Αλέξανδρος Διονυσιάδης και η Λιουμπόφ Κελεσίδη.

Ο υποδιοικητής της στρατιωτικής φρουράς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που αφιέρωσε χρόνο για να τιμήσει τους νεκρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τιμά τους πολίτες που έδωσαν τη ζωή τους στον κοινό αγώνα ενάντια στον ναζισμό και πως μ’ αυτό τον τρόπο τιμάει και τους Έλληνες πεσόντες.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Κρεμλίνο (ώρα 13.00) με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδεχόμενος τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τόνισε τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητοί φίλοι καλημέρα. Είναι μεγάλη χαρά, κύριε Πρωθυπουργέ, που σας γνωρίζω προσωπικώς. Έχουμε μιλήσει και στο τηλέφωνο. Είναι μεγάλη χαρά μας που σας καλωσορίζουμε στη Μόσχα πριν από τη γιορτή του Πάσχα, κοινή μας γιορτή. Πρέπει να τονίσω τον πολύ ιδιαίτερο φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων, εννοώντας βεβαίως τις πνευματικές παλιές ρίζες. Θέλω να πω ότι τις προάλλες η Ρωσία ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδος, είχαμε την πρώτη θέση. Την περίοδο 2009-2013 ο όγκος των ανταλλαγών μας είχε διπλασιαστεί. Δυστυχώς, όμως, πέρυσι είχαμε μείωση κατά 40%. Νομίζω ότι η επίσκεψή σας είναι πολύτιμη, γιατί πρέπει να βρούμε τους λόγους και να συμφωνήσουμε τι θα κάνουμε για να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά. Και πάλι με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω την ελληνική αντιπροσωπεία».

Στην αντιφώνησή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε τα εξής :

«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την υποδοχή. Είναι, πραγματικά, μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα στη Μόσχα, αλλά και μεγάλη συγκίνησή μου, διότι το πρωί κατέθεσα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία, αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης. Όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα είναι μια χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος.

Όπως είπατε, πράγματι, υπάρχουν βαθιές ρίζες, διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και εξ αιτίας των κοινών αγώνων, αλλά και εξ αιτίας της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης. Και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία.
Σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε αυτές τις σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: