Τρομακτικό σενάριο από τη βρετανική Telegraph: Η Ελλάδα επιστρέφει στη δραχμή




Η βρετανική εφημερίδα Telegraph ισχυρίζεται, χωρίς να παρουσιάζει το παραμικρό στοιχείο, ότι η Ελλάδα έχει χαράξει δραστικά σχέδια για την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος για να πληρώσει τους λογαριασμούς της, εκτός εάν η ευρωζώνη λάβει μέτρα για να εκτονώσει την κρίση που σιγοβράζει και να μαλακώσει τα αιτήματά της.

Πηγές κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ είπαν στη βρετανική εφημεριδα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να λειτουργούν και να πληρώσει τις συντάξεις, σε μία στιγμή που τα αποθεματικά της κεφάλαια είναι εξαιρετικά χαμηλά. Μπορεί να αναγκαστεί να λάβει το άνευ προηγουμένου βήμα και να μην πληρώσει τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την επόμενη εβδομάδα.

Η Ελλάδα δεν έχει πλέον αρκετά χρήματα για να πληρώσει τη δόση του Ταμείου υψους  458m € στις 9 Απριλίου και, επίσης, να καλύψει τις πληρωμές για τους μισθούς και τις συντάξεις στις 14 Απριλίου, εκτός εάν η ευρωζώνη συμφωνήσει να καταβάλει την επόμενη δόση στο πλαίσιο της επέκτασης της δανειακής σύμβασης, που αποδεχθηκε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

«Είμαστε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Αν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ ή την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων, δεν χρειάζεται πολύ μυαλό τι θα αποφασίσουμε, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.

«Μπορεί να έχουμε να πάμε σε μια σιωπηλή διαδικασία, αυτή της ένταξης των χωρών που καθυστερούν να πληρώσουν το ΔΝΤ. Αυτό θα προκαλέσει κάποια αναστάτωση στις αγορές και σημαίνει ότι το ρολόι θα αρχίσει να κτυπά πολύ πιο γρήγορα “, είπε η πηγή της εφημερίδας. Οι χώρες που δεν πληρώνουν τις δόσεις τους στο Ταμείο είναι το Σουδάν, η Σομαλία, και η Ζιμπάμπουε.

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11513341/Greece-draws-up-drachma-plans-prepares-to-miss-IMF-payment.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: