Το «ταξίδι» της κυβέρνησης: Η ξηρά δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Η κυβέρνηση κομπάζει όλες αυτές τις ημέρες στο εσωτερικό για την περίφημη διαπραγμάτευση που κάνει, διαπραγμάτευση που δεν έχει προηγούμενο, όπως μας εξηγούν. Και γι’ αυτή τη διαπραγμάτευση, όπως μας την παρουσιάζουν στο εσωτερικό, η κοινή γνώμη ανταμείβει την κυβέρνηση με υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Μπορεί για τον ποιητή σημασία να έχει το ταξίδι, αλλά σε ό,τι αφορά την οικονομία και την επιβίωση μιας χώρας, σημασία έχει τελικά να φθάνει στον προορισμό, να πιάνει λιμάνι. Συνεπώς η διαπραγμάτευση, όσο σκληρή κι αν είναι, ακόμα κι αν μας γεμίζει υπερηφάνεια, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.Και για τον λόγο αυτό είναι βλαπτικές για την κυβέρνηση οι δημοσκοπήσεις, καθώς την παρέσυραν όλο αυτό το διάστημα στη λανθασμένη αντίληψη ότι αυτό που έχει σημασία είναι το ταξίδι.

Θα μιλάμε με τους δανειστές, στο εσωτερικό κανείς έξαλλου δεν μαθαίνει τι ακριβώς συζητάμε, άντε να βγει ένα δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», θα διαψεύδεται και θα απολαμβάνουμε υψηλά ποσοστά αποδοχής. Ομως το εφεύρημα του κ. Βαρουφάκη περί εποικοδομητικής ασάφειας τα έφαγε τα ψωμιά του. Κανείς δεν το μασάει πια. Ακόμη και η κ. Λαγκάρντ και ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών Ν. Σιτς φρόντισαν να βγάλουν ανακοίνωση, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, περί της αποτελεσματικότητας της «σκληρής και υπερήφανης διαπραγμάτευσης».

Τα φούμαρα που από πριν τις εκλογές σκορπίζονταν εδώ και εκεί περί πηγών χρηματοδότησης που τις έχουν στο τσεπάκι, διαλύονται αργά και βασανιστικά, όσο η χώρα παραδίδεται στα αποτελέσματα της «υπερήφανης διαπραγμάτευσης». Η κυβέρνηση βολεύεται με το ταξίδι, σε αυτό που οι δημοσκοπήσεις είναι μαζί της. Θα ήθελε αυτό το ταξίδι να κρατήσει μήνες, ίσως και χρόνια. Να μη χρειαστεί να κριθεί για το αποτέλεσμα, για το λιμάνι στο οποίο θα καταλήξει η χώρα.

Το ταξίδι αυτό όμως δεν μπορεί να πάει μακριά και καλύτερα από όλους το γνωρίζει πια η ίδια η κυβέρνηση. Η ξηρά δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα? Το καράβι έχει εξαντλήσει τα καύσιμά του, τα τελευταία σεντόνια έγιναν πανιά. Αλλά κι αυτά άρχισαν να κουρελιάζονται από τον άνεμο.

[email protected] – www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: