Το παράδειγμα (προς αποφυγή) του «Rolling Stone»




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ

Το περασμένο φθινόπωρο, το περιοδικό «Rolling Stone» δημοσίευσε ένα άρθρο για ομαδικό βιασμό μιας φοιτήτριας από την αδελφότητα Φι Κάπα Ψι του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Από την πρώτη στιγμή, πολλοί αμφισβήτησαν το άρθρο.

Εγκυρες εφημερίδες, μεταξύ αυτών η «Washington Post», έγραψαν ότι στο επίμαχο ρεπορτάζ υπήρχαν λεπτομέρειες που αποκλείεται να έγιναν, όπως τις περιέγραφαν οι συντάκτες του περιοδικού. Το «Rolling Stone» δεν αρκέστηκε στο να ακούει τις επικρίσεις. Ζήτησε από το Πανεπιστήμιο του Columbia, ένα από τα κορυφαία του κόσμου, να διεξαγάγει έρευνα και να βγάλει πόρισμα για το ρεπορτάζ.

Η έκθεση του Columbia δημοσιεύτηκε πριν από τρεις ημέρες. Οι συντάκτες της αποφάνθηκαν πως το άρθρο ήταν αναξιόπιστο και πως οι δημοσιογράφοι του «Rolling Stone» δεν έκαναν ό,τι έπρεπε για να διερευνήσουν τις πληροφορίες που έφτασαν στα χέρια τους. Ο διευθυντής του περιοδικού ζήτησε συγνώμη, είπε ότι θα αλλάξει ο τρόπος εργασίας του «Rolling Stone» και μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι τα θύματα βιασμού να έχουν το θάρρος να καταγγέλλουν τις εις βάρος τους επιθέσεις.

Δεν ξέρω πόσα μέσα ενημέρωσης -έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά ή ηλεκτρονικά- θα είχαν το θάρρος να κάνουν αυτό που έκανε το «Rolling Stone». Πολύ λίγα, υποθέτω. Καθώς ζούμε σε μια εποχή όπου έχει τόση σημασία να μεταδώσει κάποιος πρώτος μια είδηση, φτάσαμε στο σημείο καθημερινά να δημοσιεύονται τόσες πολλές ψεύτικες ειδήσεις, με στοιχεία αλλαγμένα, χωρίς βάση και χωρίς περιεχόμενο. Παρόλα αυτά, σπάνια ακούμε μια τόσο καθαρή συγγνώμη, όπως αυτή του «Rolling Stone».

Και ακόμη πιο σπάνια βλέπουμε ένα μέσο ενημέρωσης να δέχεται κριτική για αυτά που γράφει. Σε ένα μακροσκελές άρθρο του το «Rolling Stone» έγραψε για το πώς οι συντάκτες του οδηγήθηκαν σε λάθος συμπεράσματα. Λάθη που δεν έπρεπε να γίνουν, όμως έγιναν. Η διεύθυνση του περιοδικού είπε πως δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας και πως τώρα γίνεται πολύ πιο αυστηρός έλεγχος των πληροφοριών που φτάνουν στα χέρια της. Το «Rolling Stone» έμαθε από τα λάθη του. Θα διδαχτούμε άραγε οι υπόλοιποι κάτι από το λάθος του «Rolling Stone»;

www.philenews.com – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: