Το μυστήριο της εσπευσμένης μετάβασης του κ. Βαρουφάκη στο ΔΝΤ και την κ. Λαγκάρντ – Τι του είπαν οι Αμερικανοί




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Η εσπευσμένη μετάβαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον οφείλεται στη διαπίστωση ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τα ήδη υφιστάμενα εμπόδια δεν επέτρεπαν αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Για το λόγο αυτό, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και συμφωνήθηκε να επισπεύσει το ταξίδι του στην αμερικανική πρωτεύουσα που είχε καθοριστεί για τις 15 Απριλίου.

Και οι δυό πλευρές μίλησαν για πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση, που κράτησε διόμιση ώρες. «Δεν ήταν έντονη συζήτηση, αντίθετα», δήλωσε αξιωματούχος στο «Εθνος».

Σύμφωνα με δεύτερο αξιωματούχο, που περιέγραψε την κατάσταση, στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις «σημειώθηκε μία δυστοκία και βρήκαμε πολύ δύσκολο να γίνει μια επί της ουσίας συζήτηση. Οι θεσμοί μιλούσαν επί παντός επιστητού, και η διαδικασία των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα και η διαδικασία του Brussels Group κινήθηκαν πολύ αργά. Πλέον –συνέχισε ο δεύτερος αξιωματούχος- μας πιέζουν οι χρόνοι. Πριν από την 24η Απριλίου θα πρέπει να πάμε σε μια συμφωνία. Κοινός τόπος με το ΔΝΤ είναι ότι θέλουμε να κλείσει το review στο επόμενο Eurogroup».

Επιθυμία της ελληνικής πλευράς, αλλά και του ΔΝΤ, είναι να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στις 24 Απριλίου, όπου αναμένεται να υπάρξουν βεβαίιως δυσκολίες.

Ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από την κ. Λαγκάρντ «να διεξαχθούν θεματικές συζητήσεις, οι οποίες θα είναι κοινά συμφωνημένες και να είναι κοινά οργανωμένες». Περιέγραψε τη διαδικασία ως εξής: Θα ξέρουμε ότι το Brussells Group θα μιλήσει αύριο και μεθαύριο για τα δημοσιονομικά, ύστερα για θέματα συντάξεων, και λοιπά. Έτσι θα ξέρουμε πως θα εξελίσσεται η συζήτηση και θα στείλουμε τους καλύτερους επάνω σε αυτά τα θέματα για να διαβουλευτούν», της είπε ο Ελληνας υπουργός.

Εκείνη αποδέχθηκε την εισήγηση και της είπε ότι η Ελλάδα επιμένει να «μην δοθεί πρόσβαση στους θεσμούς στα υπουργεία και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα να μιλούν μόνο με τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης, ενώ η συζήτηση επί πολιτικών αποφάσεων θα γίνεται στις Βρυξέλλες».

Όμως, όταν τέθηκε το θέμα ότι ο κ. Γκόγιαλ θα ζητήσει εκ μέρους του ΔΝΤ να επισκεφθεί την Αθήνα, ο αξιωματούχος απάντησε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα τον δεχθεί στο γραφείο του στο υπουργείο.

Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν τέσσερα: Το ασφαλιστικό, η αγορά εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις και το τραπεζικό σύστημα σε σχέση με την έκθεση του στα ΜΜΕ.

Η ελληνική πλευρά έμεινε με την εντύπωση ότι τα ζητήματα του εργασιακού και του ασφαλιστικού θα συζητηθούν «στην εποχή μετά τον Ιούνιο» και ότι σε αυτό συμφωνεί και το ΔΝΤ. Είναι θέματα που επιδέχονται διευκρινίσεων πάντως, αλλά οι πλευρές συμφώνησαν πως «για κλείσει το πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε τρία τέσσερα πράγματα στα οποία ακόμη δεν έχουμε καταλήξει».

Στο Ταμείο θεωρούν ότι «είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος» αλλά επιθυμία τους είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα και δεν θεωρούν ότι είναι εμπόδιο στις προσπάθειες της όπως κατήγγειλε το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο Ελληνας υπουργός δεν έθεσε θέμα Πολ Τόμσεν, και ο αξιωματούχος είπε ότι «δεν μπορεί να θέσει κανείς, διότι ο κ. Τόμσεν δεν είναι υπεύθυνος της Αποστολής στην Ελλάδα αλλά διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος».

«Το Ταμείο», είπε Ελληνας αξιωματούχος, «είναι σκληρό σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και όχι ηγεσίας. Είναι κοινή μας εκτίμηση είναι πως εάν δείξουν και οι Ευρωπαίοι την ίδια ευελιξία που επιδεικνύει σε επίπεδο ηγεσίας το ΔΝΤ θα μπορούσε το θέμα να κλείσει μέσα σε 24 ώρες».

Ο ΕΛληνας αξιωματούχος πρόσθεσε: «Ελπίζω η πολιτική πλέον βούληση της ηγεσίας του Ταμείου να επιβληθεί επί των τεχνοκρατών του ΔΝΤ. Αλλά μας ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει μια τέτοια διάσταση και ότι η πολιτική βούληση της ηγεσίας του Ταμείου είναι ενιαία».

Οι αμερικανικές συμβουλές στο Γιάνη Βαρουφάκη: Τι του είπαν στο υπουργείο Οικονομικών και στο Λευκό Οίκο

Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Νέιθαν Σιτς προέτρεψε σήμερα την ελληνική κυβέρνηση «να δεσμευθεί πλήρως σε μία διαδικασία τεχνικών διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς της εταίρους ώστε να καταλήξει σε μία πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων η οποία να μπορεί να λάβει την έγκαιρη οικονομική υποστήριξη από τους πιστωτές της χώρας».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Αμερικανού αξιωματούχου με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με πηγές του «Ε» η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και η αμερικανική κυβέρνηση, στο επίπεδο του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζει να υποστηρίζει σταθερά την ελληνική. Τονίζεται πάντα η ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων, αλλά την ίδια στιγμή παραμένει ισχυρή η θέση εναντίον της λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης.

Ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε και με την σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα, για θέματα οικονομίας Κάρολιν Ατκισον.

Ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από την σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα τη διαμεσολάβηση της Αμερικής ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες αχρείαστων τριβών. Η απάντηση της δεν ήταν αρνητική. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», φέρεται να είπε στον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον σε δέκα μέρες για να λάβει μέρος στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει πολλούς υπουργούς Οικονομικών, αξιωματούχους του Ταμείου και κεντρικούς τραπεζίτες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: