Το ίδιο “τροπάρι” από ΗΠΑ: Δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για την επίσκεψη Αλέξη στη Μόσχα




Την αντίθετη του στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, εξέφρασε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η αντίθεση εκφράστηκε με σχόλιο που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δυτικών χωρών να απομονώσουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία.

Βεβαίως, και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, οι Αμερικανοί ενώ ομιλούν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν λένε το παραμικρό για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Αντίθετα, και ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν ασκεί μία αντιαμερικανική πολιτική και υποστηρίζει τους τζιχαντιστές, του προσφέρουν πλήρη κάλυψη και στήριξη στο θέμα της Κύπρου και υποστηρίζουν τις προκλήσεις και την επεκτατική πολιτική του στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τα εξής:

«Έχουμε κάνει σαφές ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επαφές, ως να μην συμβαίνει τίποτα, με τη Ρωσία. Έχουμε τονίσει τη σημασία της ενότητας με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για να συνεχιστεί η πίεση στη Ρωσία ώστε να σταματήσει να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, μέσω της συνέχισης της στήριξης των φιλορώσων αυτονομιστών και να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ».

Η δήλωση είναι η ίδια και χρησιμοποιήθηκε για την επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα και του Ρώσου Προέδρου στην Ινδία. Μετά από επιμονή μας, και αφού χρειάστηκε να ενοχλήσουμε επανειλημμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η δήλωση, με την οποία εκφράζεται δυσαρέσκεια, έγινε και για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιταλίας στη ρωσική πρωτεύουσα και του κ. Πούτιν στην Αγκυρα, όπου συνήψε εμπορικές συμφωνίες ύψους 6 δις ευρώ.

FT για επίσκεψη Τσίπρα: Διπλωματική νίκη Πούτιν χωρίς κόστος 

Ως νίκη του Πούτιν χωρίς κόστος, χαρακτηρίζουν την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα οι Financial Times. Με ένα πικρόχολο σχόλιο αναφέρουν: «Δεν παρουσίασαν κάποιο συγκεκριμένο οικονομικό ή χρηματοοικονομικό πλάνο», και μιλούν για «μία διπλωματική νίκη για το Ρώσο ηγέτη, που φαίνεται ότι δεν του κόστισε κάτι».

Ακόμη, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας από τη Μόσχα, Κάθριν Χιλ, σημειώνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «συνέτριψε τις ελπίδες για εξαίρεση της Ελλάδας από το ρωσικό εμπάργκο για τα δυτικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα. ”Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία εξαίρεση, για οποιαδήποτε χώρα”, είπε ο Πούτιν».

Παρόλα αυτά, σημειώνει το δημοσίευμα, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν για κοινές επενδύσεις στην αγροτική βιομηχανία και παραγωγή τροφίμων στη Ρωσία, που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βρει ξανά το δρόμο της προς τη ρωσική αγορά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: