Το φθηνό πετρέλαιο και οι κυρώσεις πλήττουν την Gazprom και τον Πούτιν




Οι ρωγμές στην μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, την Gazprom, μεγαλώνουν, σύμφωνα με άρθρο του Nick Cunningham στην CHRISTIAN SCIENCE MONITOR με τίτλο «Cheap oil, sanctions take toll on Russian energy».

Επισημαίνεται ότι η κρατική ρωσική εταιρεία δέχεται έντονα τις πιέσεις των δυτικών κυρώσεων και της πτώσης των τιμών στην ενέργεια. Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά καθώς, όπως ανακοίνωσε η Gazprom, τα καθαρά της έσοδα μειώθηκαν το 2014, κατά 70%, γεγονός που οδηγεί σε μειώσεις στα μερίσματά της.

Πέραν της πτώσης της τιμής πετρελαίου και των κυρώσεων τα προβλήματα της Gazprom οφείλονται εν μέρει και στην διένεξη με την Ουκρανία καθώς η Ευρώπη είχε σημαντικές επιτυχίες στην προσπάθεια απεξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια. Η Λιθουανία αγόρασε έναν πλωτό σταθμό εξαέρωσης εισαγόμενου φυσικού αερίου, το 2014, ενώ η Πολωνία θα αποκτήσει έναν αντίστοιχο εφέτος.

Οι πρώτες νομικές βάσεις που αρχίζουν τώρα να αποφέρουν καρπούς βρίσκονται στο Τρίτο Πακέτο Ενέργειας της ΕΕ, του 2011. Σύμφωνα με την Judy Dempsey του Carnegie Endowment for International Peace οι ρυθμιστικές Αρχές κατά των μονοπωλίων της ΕΕ επέδειξαν μια εντυπωσιακή βούληση στο να σπάσουν το μονοπώλιο της Gazprom, καθώς ώθησαν τη Ρωσία να εγκαταλείψει τον αγωγό South Stream, απειλώντας τη Βουλγαρία με κυρώσεις. Η Ρωσία διέκοψε το σχέδιο και στράφηκε στην Τουρκία.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές απέτρεψαν επίσης την επέκταση των διασυνδέσεων με τον αγωγό Nord Stream, που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία.

Η ΕΕ μπορεί να επιχαίρει γι’ αυτές τις ανεπίσημες νίκες της, αλλά ένα άλλο πολύ πιο σημαντικό ζήτημα κατά των μονοπωλίων συζητείται στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ ενδέχεται να επιβάλλει πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Gazprom για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων και για χειρισμό των ενεργειακών τιμών, ενώ θα αυξήσει τις πιέσεις προς την ρωσική εταιρεία για να εγκαταλείψει τη πρακτική της διασύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου με την τιμή του πετρελαίου σε μακροχρόνια συμβόλαια.

Αυτό ήταν ένα σημείο αντιπαράθεσης εδώ και χρόνια. Σήμερα που οι τιμές πετρελαίου έχουν καταρρεύσει, και μαζί τους εκείνες του φυσικού αερίου, κατά μια ειρωνεία της τύχης η Gazprom πλήττεται από την προσέγγιση που είχε τόσο σκληρά υπερασπισθεί.

http://www.csmonitor.com/Environment/Energy-Voices/2015/0401/Cheap-oil-sanctions-take-toll-on-Russian-en

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: