Το φόβητρο της «Βαϊμάρης», ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ναζί




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Σε ένα κοινό πολύ ευαίσθητο στα θέματα του νεοναζισμού, το αμερικανικό, ένας υπουργός και μία περιφερειάρχης, κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας, έβγαλαν στο τραπέζι ένα «μεγάλο» διαπραγματευτικό όπλο.

Η κ. Ρένα Δούρου, που περιόδευσε στις ΗΠΑ, και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στη διάρκεια των ομιλιών του στην Ουάσιγκτον, προειδοποίησαν ότι εάν δεν βρεθεί συμφωνία όπως τη θέλει η κυβέρνηση, εάν πιεστεί κι άλλο μέχρι κατάρρευσης, θα ακολουθήσει η Χρυσή Αυγή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Χρυσή Αυγή επιστρατεύεται ως φόβητρο, με την ελπίδα ότι θα πανικοβληθούν οι δανειστές και θα σπεύσουν να ικανοποιήσουν τη λίστα αιτημάτων. Την ίδια μέθοδο είχε ακολουθήσει και ο κ. Σαμαράς όταν «απειλούσε» τους δανειστές ότι αν δεν του δώσουν ανάσες, τότε έρχεται το «φάντασμα» του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί δεν μάσησαν και επέλεξαν το δεύτερο.

Η επιχειρηματολογία των δύο κυβερνητικών στελεχών είναι πάνω-κάτω γνωστή: η οικονομική κρίση τροφοδοτεί τα άκρα, ο ΣΥΡΙΖΑ (αν και συνεργάζεται με ένα εθνικιστικό στα όρια της ακροδεξιάς κόμμα) είναι το τελευταίο ανάχωμα της πολιτικής νομιμότητας έναντι του νεοναζισμού στην Ελλάδα.

Ομως αδικείται ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ όταν προβάλλει τη Χρυσή Αυγή ως φυσιολογικό διάδοχό του, σε περίπτωση αποτυχίας του. Προσβάλλονται οι χιλιάδες ψηφοφόροι του, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημαίνει ότι γίνεται αποδεκτό πως με την ίδια ευκολία με την οποία ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν αύριο να μετακινηθούν στη Χρυσή Αυγή, περιμένοντας να ακούσουν τις ίδιες υποσχέσεις. Κι αν επιτρέπουμε να γίνονται συγκρίσεις με τη Βαϊμάρη, ας θυμηθούμε ότι ο Εθνικοσοσιαλισμός δεν τροφοδοτήθηκε μόνο από τη φτώχεια και τη διεθνή πίεση, αλλά και από τις ασύστολες υποσχέσεις, τον λαϊκισμό, τον τυφλό εθνικισμό της ανάδελφης (Αριας) φυλής, τη μαζική εξαπάτηση των μαζών, την καλλιέργεια της οργής και του μίσους. Και οι ενστάσεις είναι ακόμη πολλές.

Γιατί πιθανόν να ακούγεται τρομακτικό το στόρι της Χρυσής Αυγής στον γερουσιαστή της Καλιφόρνιας, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ξεκλειδώνει το ταμείο της ΕΚΤ. Απλώς προσβάλλει τους πολίτες. Και φορτώνει τη χώρα με ακόμη μία ρετσινιά.

[email protected], www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: