Τέλος στη δικτατορία της ΕΚΤ, ζητά ο Legrain




Κριτική στις μεγάλες και ανεξέλεγκτες εξουσίες που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η πλέον ανεξέλεγκτη κεντρική τράπεζα στον κόσμο, λόγω της έλλειψης μια κεντρικής κυβέρνησης στην Ευρωζώνη, αναφέρεται ο Philippe Legrain, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 2011 έως το 2014, σε άρθρο του στο FOREIGN POLICY όπου δανείζεται ως τίτλο το σύνθημα της Γερμανίδας ακτιβίστριας που επιτέθηκε κατά του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, «End the ECB Dictatorship!».

Το άρθρο πέρα των άλλων ασκεί κριτική και στη στάση της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά η σήψη ξεκίνησε από τον προκάτοχο του Ντράγκι, Jean-Claude Trichet. Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας προσπάθησε πάλεψε με νύχια και με δόντια για να αποτρέψει την αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους το 2010, καθώς θα επέφερε βαριές απώλειες στις γαλλικές τράπεζες. Για να προσδώσει αξιοπιστία στους ψευδείς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε προσωρινές χρηματοδοτικές δυσκολίες, η ΕΚΤ ξεκίνησε την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Το γεγονός αυτό έδωσε στη Φραγκφούρτη και την πρόφαση να αντιταχθεί στην επακόλουθη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012, ενώ η απειλή της ότι θα επικρατήσει χάος εάν δεν εισακουσθεί περιόρισε την ελάφρυνση του χρέους που πέτυχε η Αθήνα, όπως εξηγείται και στο βιβλίο του Philippe Legrain «European Spring». Τόσο ο Τρισέ όπως και ο Ντράγκι απείλησαν στην πραγματικότητα να ωθήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, εάν χρεοκοπούσε. Σήμερα η κατοχή ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο για την ελάφρυνση του χρέους που χρειάζεται η Ελλάδα. Η Φραγκφούρτη συνθλίβει επίσης τις ελληνικές τράπεζες στην προσπάθειά της να ασκήσει πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να συμμορφωθεί με τα αιτήματα των πιστωτών της στην Ευρωζώνη, με έκδηλα πολιτικό τρόπο.

http://foreignpolicy.com/2015/04/22/end-the-european-central-bank-dictatorship/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: