Από αναβολή σε αναβολή… Δεν θα κατατεθεί τελικά το πολυνομοσχέδιο στο Brussels Group




«Ράλι» με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με όπλο πολυνομοσχέδιο με πακέτο φορολογικών και άλλων παρεμβάσεων, το οποίο θα συζητηθεί αύριο, στις πέντε το απόγευμα, στο υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή, κάνει η κυβέρνηση.

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του καθηγητή Γιώργου Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με ευρωπαικές πηγές η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 7.00 μ.μ. ώρα Ελλάδος ενώ το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στο δείπνο που αρχίζει στις 8.00 μ.μ. Νωρίτερα στις 4.00 μ.μ. συνεδρίασε η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή της ΕΕ (EFC).

Όπως ανέφεραν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στελέχη των ελληνικών αρχών βρίσκονται και σήμερα σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ αύριο αναμένεται ότι θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Brussels Group όπως και η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, το Brussels Group θα διακόψει τις εργασίες του την Πρωτομαγιά και κατά πάσα πιθανότητα θα ξανασυνεδριάσει το Σαββατοκύριακο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελληνικές προτάσεις και το πολυνομοσχέδιο δεν θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Brussels Group, ούτε υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την κατάθεσή του στη Βουλή, διότι αυτό συνδέεται με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Στα μέτρα που περιλαμβάνονται στη λίστα προστέθηκε και η υποχρεωτική χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε νησιά με πάνω από 3.000 κατοίκους.

Περιλαμβάνονται ακόμη τα εξής:
•Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε ΙΧ, πισίνες, σκάφη αναψυχής
•Είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και η επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
•Δημοπράτηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων.
•Υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων κ.λπ μέσω τραπεζών.
•Κατάργηση των μετρητών για πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ.
•Λοταρία των αποδείξεων.
•Μέτρα για την Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών, τσιγάρων.
•Λειτουργία του περιουσιολογίου και η online πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια.
•Έλεγχοι των εμβασμάτων που είναι ύποπτα για φοροδιαφυγή.

Επίσης, σημειώνεται ότι στις 6 Μαΐου συνεδριάζει η ΕΚΤ και υπάρχει ο φόβος “κουρέματος” στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών. Ερωτηθείς σχετικά, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι υπάρχει σχέδιο χωρίς ωστόσο να το αποκαλύψει.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το σύνολο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς – Τέλος το “Athens Group”;

Σε καθεστώς «παλαιάς τρόικας» επιστρέφουν οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, καθώς τερματίζεται ο διαχωρισμός πολιτικής διαπραγμάτευσης μέσω Brussels Group και τεχνικών συζητήσεων μέσω του Athens Group.

Τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχουν μεταφερθεί από την Αθήνα στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να κλείσει η «μεσοπρόθεσμη» συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση έως τις 9 Μαΐου. Παράλληλα, πολυμελής κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιαράκη θα βρίσκεται από σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα, με σκοπό να ολοκληρώσει τις συζητήσεις πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Μετά από τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών για την αλλαγή του σχήματος της διαπραγμάτευσης αποφασίσθηκε να τερματιστούν οι «άκαρπες» συζητήσεις στα ξενοδοχεία των Αθηνών. Έτσι, υπό την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά στελέχη της κυβέρνησης και της ελληνικής διοίκησης θα διαπραγματεύονται – έστω και προσωρινά- με ομοιόβαθμους τους επί βελγικού εδάφους.

Επικεφαλής των θεσμών παραμένουν οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), που στη «νέα» αυτή φάση των διαπραγματεύσεων θα υποστηρίζονται από τα τεχνικά τους επιτελεία.

Η ελληνική αποστολή αποτελείται από τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη, οικονομικό σύμβουλο του Μεγάρου Μαξίμου, τον ειδικό σύμβουλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, οικονομολόγο Δημήτρη Λιάκο και τον συνεργάτη του αντιπροέδρου, Θανάση Μισδανίτη. Ωστόσο, αναμένεται ότι και στελέχη της ελληνικής διοίκησης και συγκεκριμένα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, των υπουργείων Εργασίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για να συνδράμουν στις συζητήσεις.

Για το σύνολο των προβλημάτων που θα προκύπτουν στο αναβαθμισμένο Brussels Group ο Γιώργος Χουλιαράκης θα απευθύνεται στον συντονιστή της διαπραγμάτευσης αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε πρώτη φάση στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους θεσμούς θα βρεθεί το νομοσχέδιο για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη», το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από την « πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης» της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν σε δημοσιονομικά ζητήματα, στους πλειστηριασμούς, στη φορολογική διοίκηση, στις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, στη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, στη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ. Ακόμη, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν το μακροοικονομικό σενάριο για την περίοδο 2015-2016 και ευρύτερα ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα επιτύχει εφέτος πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%.

Η σημερινή και η αυριανή ημέρα θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμες καθώς θα καταδείξουν το κατά πόσο το νέο διαπραγματευτικό σχήμα μπορεί να αποδώσει καλύτερα και να επιταχύνει τη διαπραγμάτευση.

Θανάσης Κουκάκης, www.in.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: