Του ΑΡΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

Εν μέσω της κορυφούμενης κρίσης που ξέσπασε στη Γενική Εισαγγελία, από χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στην Αθήνα, για επίσημη επίσκεψη που αρχίζει την Παρασκευή, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα καυτά θέματα που αντιμετωπίζουν Κύπρος και Ελλάδα.

Πηγές του Προεδρικού Μεγάρου δήλωσαν ότι η κρίση στη Γενική Εισαγγελία δεν θα επηρεάσει επ’ ουδενί την επίσκεψη Αναστασιάδη στην Αθήνα, ο οποίος θα αναχωρήσει το πρωί της Παρασκευής και θα έχει συνομιλίες με τον κ. Τσίπρα γύρω στις 11:30. Θα έχει, επίσης, εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και το απόγευμα με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, στο επίκεντρο των συνομιλιών Αναστασιάδη-Τσίπρα θα βρεθούν, το Κυπριακό και οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μετά τις τουρκοκυπριακές εκλογές, καθώς και οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα. Επίσης, αναμένεται να γίνει αναφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την παραχώρηση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα και τους όρους που θέτουν στην Ελλάδα.

Ως προς το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν βλέπει το λόγο να μη προσέλθει στις συνομιλίες εφ’ όσον, από τις 6 Απριλίου, έχουν αρθεί οι λόγοι της αναστολής τους με τη λήξη της τουρκικής “NAVTEX” (οδηγία προς ναυτιλλομένους) και την επιστροφή του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός σε τουρκικό λιμάνι.

Ανάμεσα στα οικονομικά θέματα που θα συζητηθούν είναι και το αίτημα της Λευκωσίας, για άρση της φορολογίας του 26% που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στις εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, από χώρες που έχουν χαμηλότερο εταιρικό φόρο από εκείνο της Ελλάδας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η Αθήνα θα ανταποκριθεί θετικά.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν θέματα συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας και με τρίτες χώρες στον ενεργειακό τομέα και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Λευκωσία έχει κάνει σαφή τη θέση της ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες υποστηρίζει τις θέσεις της Αθήνας, στο θέμα της συνέχισης της οικονομικής βοήθειας από το Eurogroup.

Λευκωσία-Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: