Δεν έγινε θετικά δεκτή, καταρχήν έστω, και η νέα λίστα που υπέβαλλε η ελληνική πλευρά στους δανειστές της, για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θεωρούνται ως υπερεκτιμημένες και ατεκμηρίωτες. Εν ολίγοις, ότι δεν θα φέρουν το εκτιμώμενο από ελληνικής πλευράς δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ενώ δεν είναι και μόνιμου χαρακτήρα…

Παρά το γεγονός ότι κρίνουν θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέστρεψε στον στόχο για πλεόνασμα άνω του 3% πιστεύουν ότι με το μείγμα πολιτικής που προτείνεται κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Επίσης, όπως αναφέρει η Ημερησία, οι δανειστές «γκρινιάζουν» για τις «ασάφειες» που κρύβονται πίσω από πολλές προβλέψεις για έσοδα.

Επίσης θέτουν και τις δικές τους κόκκινες γραμμές. Όπως π.χ. την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Αντιδρούν σφόδρα στη διατήρηση των επικουρικών, στις προβλέψεις για παροχές 1,1 δισ. ευρώ μέσω της 13ης σύνταξης κ.λπ. αλλά και στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Μεγάλο αγκάθι και στο συνταξιοδοτικό όπου ζητούν γενναίες παρεμβάσεις.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θετικός ως προς την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα εμφανίζεται ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ενώ αντιδρά η ΕΚΤ. Από την πλευρά του Euro Working Group τίθενται προϋποθέσεις ως προς την αποσαφήνιση των προτάσεων.

Όλα αυτά οδηγούν και στην απόρριψη του αιτήματος για τμηματική καταβολή των δόσεων ενώ μιλούν στις Βρυξέλλες για συνολική συμφωνία και εκταμίευση όλη της δόσης μαζί.

Η λίστα

Υπενθυμίζεται ότι η λίστα Βαρουφάκη περιέχει μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλαγές στον τρόπο είσπραξης εσόδων, ενίσχυση του ρόλου της ΤτΕ, καταπολέμηση του λαθρεμπορίου διαφόρων ειδών, λοταρία με τις αποδείξεις, είναι ορισμένες από τις προτάσεις που περιέχονται στη λίστα Βαρουφάκη.

Προτείνεται επίσης αύξηση του φόρου πολυτελείας σε Ι.Χ., σκάφη, πισίνες, νέα πολιτική στα εισιτήρια του πολιτισμού, αλλαγές στον χωροταξικό χάρτη, σύνδεση Περιουσιολογίου με Κτηματολόγιο, κυνηγητό της φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών, έσοδα από την τηλεοπτική διαφήμιση και τις συχνότητες κ.λπ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: