«Ο Σόιμπλε είναι η μια όψη του ίδιου προβλήματος. Ζητάει λιτότητα που είναι μια αποτυχημένη συνταγή για την Ελλάδα και από την άλλη, η κυβέρνηση είναι πιστή στον κρατισμό. Και τα δύο είναι λάθος. Η χώρα θέλει μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση δεν τολμά να τις κάνει και θα την πατήσει» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον ΑΝΤ1, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Για τη χρηματοδότηση και τις διαπραγματεύσεις εκτίμησε πως «τον Μάιο, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βάλει νέους φόρους. Γιατί “λεφτά δεν υπάρχουν”. Και στις διαπραγματεύσεις ρίχνει τη μπάλα στην εξέδρα και περιμένει να κουραστούν οι εταίροι μας. Είχε πει ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Μετά είπαν στις 24 Απριλίου και τώρα λένε τον Μάιο. Η οικονομία όμως δεν αντέχει άλλο. Για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις έκοψαν τα πάντα. Δεν έδωσαν ούτε καν τα λεφτά που είχαν δώσει οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ για φάρμακα».

Για το μεταναστευτικό και την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε: «Η κυβέρνηση είπε ότι “όλοι οι καλοί χωράνε”. Είναι σαν να άνοιξε την πόρτα στους δουλεμπόρους. Το πρόβλημα εξελίσσεται σε εθνικό και γι’ αυτό ζητάμε μια εθνική συνδιάσκεψη με τους ανθρώπους των συνόρων. Δημάρχους, περιφερειάρχες, Λιμενικό, να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε.

»Μίλησα με δημάρχους και περιφερειάρχες. Τα νησιά γονατίζουν. Η φροντίδα μας πρέπει να είναι δεδομένη για τους πρόσφυγες. Είναι υποχρέωση του Ευρωπαίου πολίτη να βοηθήσει τους ανθρώπους που έρχονται από εμφύλιους πολέμους. Να βάλουμε όμως μπροστά την Ευρώπη. Να ενισχυθεί η Frontex και να έρθουμε σε συνεννόηση με τους Τούρκους χωρίς ψευτοπαληκαρισμούς. Η Ελλάδα δίνει μια εικόνα ανοχύρωτης πολιτείας και αυτό είναι κακό σήμα για όλους τους αντιπάλους της».

Αναφερόμενος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των 500 εκατομμυρίων υποστήριξε πως «αυτή η κυβέρνηση που δεν δέχεται τίποτα από όσα έκαναν οι προηγούμενοι, σεβάστηκε μόνο το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 500 εκατομμυρίων. Όπως είπε όμως ο κ. Νικολούδης “τα όπλα πηγαίνουν μαζί με μίζες”. Και από ό,τι φαίνεται αυτός ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών θα μας στοιχίσει διπλάσια από όσα στοίχισε σε άλλες χώρες. Ο κ. Νικολούδης πάλι είπε ότι οι εξοπλισμοί έχουν μίζα 4%. Αυτό ισχύει και γι’ αυτή την αγορά; Ή ισχύει για όλες τις άλλες και όχι γι’ αυτήν».

Ο κ. Θεοδωράκης, μιλώντας για το νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη που συζητείται στη Βουλή, είπε πως «η κυβέρνηση ζει σε έναν πανικό και βάζει λάθος προτεραιότητες. Οι φυλακές είναι χάλια. Υπάρχουν άνθρωποι που βασανίζονται και αντί να ξεκινήσει ο υπουργός από την αναμόρφωση του ποινικού κώδικα ξεκινάει από έναν νόμο, που ο ίδιος λέει πως αφορά 2 ανθρώπους. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή στη δικαιοσύνη και τις φυλακές; Γιατί δε φτιάχνουν σχολεία για τους ανήλικους φυλακισμένους; Γιατί δεν αλλάζουν το σωφρονιστικό σύστημα;» διερωτήθηκε.

Τέλος, σε ερώτηση αν το Ποτάμι θα μπει στην κυβέρνηση, απάντησε: «Τι θα άλλαζε αν εγώ γινόμουν υπουργός Εμπορίου; Τι σημασία έχει να συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση που δεν ξέρει τι να κάνει με την παιδεία, την οικονομία, τους μετανάστες, τις διαπραγματεύσεις; Η κυβερνητική γραμμή είναι “μην κάνετε τίποτα”».

Του Αν. Π. / ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (ΑΠΕ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: