Σεισμικές έρευνες το «Μπαρμπαρός»: Εκτός της ΑΟΖ αλλά κοντά στην κατεχόμενη Καρπασία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σεισμικές έρευνες θα πραγματοποιήσει η Άγκυρα  μέχρι τις 15 Μαΐου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μερσίνας και Αλεξανδρέττας, σε χώρο που βρίσκεται λίγα μίλια ανοιχτά από την χερσόνησο της κατεχόμενης Καρπασία, εκτός κυπριακής ΑΟΖ, αλλά στα ανοικτά της νήσου.

Η νέα  NAVTEX, την οποία εξέδωσε προχθές η Τουρκία, ουσιαστικά κρατά το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» στην περιοχή και επιχειρεί μέσω τούτου να συντηρεί έστω και εκ του μακρόθεν το κλίμα έντασης ενώ θεωρείται και ως μήνυμα προς τους εμπλεκόμενους πως σε μερικές ώρες το «Μπαρμπαρός», μπορεί να εισέλθει εκ νέου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το σκηνικό αυτό συνδέεται εκ των πραγμάτων με την επικείμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που χρονικά τοποθετείται στα μέσα Μάιου και την τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απουσιάζει στο εξωτερικό για επισκέψεις από τις 6 Μαΐου μέχρι και τις 12 του ίδιου μήνα και ως εκ τούτου η διαδικασία θα προγραμματισθεί να αρχίσει μετά τις ημερομηνίες αυτές. Αν και μέχρι τότε δεν φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα με επαφές από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών με τους εμπλεκόμενους, ωστόσο, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι αρμόδιοι για το Κυπριακό στο Διεθνή Οργανισμό προετοιμάζονται πυρετωδώς, σε εσωτερικό υπηρεσιακό επίπεδο,  για την επανέναρξη των συνομιλιών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η προετοιμασία αφορά τόσο τα διαδικαστικά όσο και τα θέματα ουσίας που αφορούν το Κυπριακό.

Τα Ηνωμένα Έθνη στοχεύουν στη δημιουργία συνθηκών ώστε η διαδικασία να μην είναι μακράς πνοής και να ξεκαθαρίσει το τοπίο στους επόμενους λίγους μήνες. Δηλαδή, ο χρονικός ορίζοντας που τίθεται είναι το τέλος του 2015, αν και όσοι παρακολουθούν χρόνια τα διαδραματιζόμενα στο Κυπριακό θεωρούν ως δύσκολο το εγχείρημα, ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία και ειδικά ο Ερντογάν δεν έχει δώσει δείγματα γραφής για διαφοροποίηση της στάσης της Άγκυρας. Όσοι υποστηρίζουν πως η διαδικασία θα είναι εξπρές, σημειώνουν πως τα περισσότερα θέματα έχουν ούτως ή άλλως συζητηθεί στη διάρκεια προηγούμενων φάσεων της διαδικασίας των συνομιλιών προσθέτοντας πως τώρα θα δοθεί βάρος στα θέματα που δεν υπάρχουν συγκλίσεις. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η ατζέντα των διαπραγματεύσεων έχει συμφωνηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο και όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στα μέσα Μαΐου.

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ: Πλούσια τα ελέη του Ντερβίς Έρογλου – Πώς και βρέθηκε με τόση περιουσία;

ΠΛΟΥΣΙΑ είναι τα ελέη του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.  Τα περιουσιακά του στοιχεία τα ανακοίνωσε προχθές στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής και πολλοί διερωτήθηκαμν  πώς βρέθηκε με τόση περιουσία. ανακοίνωσε το πόθεν έσχες του.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Έρογλου έχει καταθέσεις στην συνεργατική κεντρική τράπεζα 600.000 ΤΛ (215.000 ευρώ περίπου), στην τράπεζα Ικτισάτ 462.000 ΤΛ (165.000 ευρώ), στην τράπεζα βακουφίων 410.000 ΤΛ (146.500 ευρώ), 275.000 στερλίνες και 407.000 δολάρια. Του ανήκει επίσης το σπίτι που μένει με την σύζυγό του Μεράλ στην κατεχόμενη Λευκωσία, στην σύζυγό του ανήκει ένα οικόπεδο στην ίδια περιοχή, ενώ έχει επίσης ένα σπίτι στην Αμμόχωστο (κατάγεται από χωριό της περιοχής) και διπλανό σε αυτό οικόπεδα και έλαβε ως αντιπαροχή για άλλο οικόπεδό στην Αμμόχωστο, τέσσερα διαμερίσματα και ένα κατάστημα. Έχει επίσης ένα οικόπεδο στην περιοχή του Αγίου Λουκά στην Αμμόχωστο και στην πάνω Κερύνεια. Στην κατοχή του βρίσκεται και ένα αυτοκίνητο μάρκας BMW του 2008.

Στο μεταξύ, η λεγόμενη πρόεδρος της “βουλής” των κατεχομένων και υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP/ΡΤΚ) Σιμπέρ Σιμπέλ επέκρινε τον Έρογλου ότι δεν επιδεικνύει βούληση για λύση του κυπριακού προβλήματος. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η  Σιμπέλ είχε χθες συνάντηση με ομάδα δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της οποίας παρέθεσε τις απόψεις της για τις διαπραγματεύσεις  και τον οδικό χάρτη για το κυπριακό πρόβλημα. Αναφέροντας ότι το πρόβλημα συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια,  εξέφρασε την άποψη ότι “εκλογές” είναι πολύ σημαντικές για την πορεία λύσης του προβλήματος.

«Έχουμε τη δική μας δημοκρατική δομή. Η αποδοχή της ύπαρξής μας είναι σημαντική για μας. Θέλουμε λύση. Δείξαμε τη θέληση μας στο δημοψήφισμα του 2004», είπε η Σιμπέλ σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: