Τσίπρας: Η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη είναι εγγύηση για την ασφάλεια και την σταθερότητα




Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Επίτροπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος για τα θέματα της μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αιχμή την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές της.

Όπως τόνισε στις δηλώσεις του Έλληνας πρωθυπουργός, “η συνάντησή μου με τον κ. επίτροπο πραγματοποιείται βέβαια και σε μια κρίσιμη περίοδο εν μέσω των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους, με την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τους θεσμούς. Οι διαπραγματεύσεις αυτές εξελίσσονται και ωριμάζουν. Είχε την ευκαιρία ο Επίτροπος να μου μεταφέρει μήνυμα φιλίας από την πλευρά του φίλου της Ελλάδας, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και βεβαίως είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε και σκέψεις προκειμένου αυτή η εξελισσόμενη διαδικασία της διαπραγμάτευσης να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη”.

“Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι εγγύηση για την ασφάλεια και την σταθερότητα της Ελλάδας. Όπως είναι γνωστόν, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς βρίσκονται σε εξέλιξη. Προσβλέπουμε και εύχομαι να βρεθεί λύση το ταχύτερο δυνατό ώστε να επανέλθει η χώρα μας σε σταθερή πορεία και ήρεμα νερά και να ολοκληρώσει και η κυβέρνηση και την κοινωνική και ανθρωπιστική πολιτική της.

Αναμφίβολα, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής συνιστά προτεραιότητα για την Ευρώπη όπως και μέσω του αναπτυξιακού πακέτου Γιούνκερ δημιουργούνται όροι ανάπτυξης για την Ευρώπη και φυσικά για την Ελλάδα. Ωστόσο πρέπει να σας πω ότι δεν διανοούμαι ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα διακυβεύσει για τις επόμενες γενεές την ιστορική κατάκτηση της Ελλάδας να βρίσκεται στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης. Κάτι που και η Ευρώπη επιθυμεί”, ήταν η τοποθέτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Όπως γράφει το «ethnos.gr», ο κ. Τσίπρας σημείωσε τη σημασία της χάραξης εθνικής στρατηγικής για τη μετανάστευση πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Αναγνώρισε ότι ο κ. Αβραμόπουλος κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο “λυδία λίθο” της Ευρώπης, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης ενώ για το ζήτημα των ροών μετανάστευσης έκανε λόγο για ένα ευρύτερο πρόβλημα που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πρωτίστως μέσω αστυνομικής καταστολής.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος με τη σειρά του εξήγησε ότι η μετανάστευση και η ασφάλεια στην Ευρώπη βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, επιβεβαίωσε ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν προβληματίζονται για τη συνθήκη του Δουβλίνου και συμφώνησε με τον πρωθυπουργό στην ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει εθνική στρατηγική για το ζήτημα της μετανάστευσης που θα ανταποκρίνεται στα κεκτημένα και τις συνθήκες της Ευρώπης.

Διασαφήνισε επίσης το γεγονός ότι δεν θα πρέπει ο οδικός χάρτης που υπέβαλε η ελληνική πλευρά στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και ο οποίος ήταν στη θετική κατεύθυνση να συγχέεται με τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: