Σε οφέλη έως και 6,1 δισ. ευρώ προσδοκά η Αθήνα από τα μέτρα που προτείνει στους εταίρους




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ΚΥΠΕ-CNA

Το δημοσιονομικό όφελος από τα μέτρα που προτείνονται προς τους εταίρους από το Υπουργείο Οικονομικών, σε «κείμενο εργασίας» που διέρρευσε στον Τύπο, μπορεί να είναι 4,6 δισ. έως και 6,1 δισ. Ευρώ, εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι αυτά τα χρήματα θα έρθουν στα ταμεία «εάν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα» που αναφέρονται σ’ αυτό το κείμενο, διευκρινίζοντας όμως ότι είναι «μόνο κείμενο, και όχι συμφωνία».

Το πρόγραμμα, που η Αθήνα προτείνει στους εταίρους φαίνεται πως είναι σε ακόμα σε φάση επεξεργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια, και η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της δηλώνει ότι όχι μόνο «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», αλλά παρά τα περί του αντιθέτου αναγραφόμενα στον ξένο Τύπο κυρίως, «δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλήξουμε σε συμφωνία».

Η ελληνική πλευρά τοποθετεί μάλιστα την επίτευξη συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα, προτού εκπνεύσει και η καθοριστικής σημασίας διορία της αποπληρωμής δόσης ύψους πλέον των 400 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γνωστοποιηθεί σε ολοκληρωμένη μορφή συγκεκριμένα μέτρα που προτείνονται.

Η κυβέρνηση καθησυχάζει ότι «το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο», προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Το βασικό σενάριο, λοιπόν, κατά την κυβέρνηση, είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% με 1,5% του ΑΕΠ και, αν τα μέτρα αποδώσουν, το επιπλέον πλεόνασμα θα κατευθυνθεί σε κοινωνικές δράσεις.

Επίσης, προσδοκά , σε έσοδα 3 δισ. ευρώ που δεν θα προέρχονται, λέει, από περικοπές μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ, συμπληρώνουν, αλλά από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να πληρώνουν περισσότερα οι υψηλοεισοδηματίες, και «να σταματήσουν να πέφτουν τα βάρη σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και γενικότερα τη μεσαία τάξη».

Το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα έλθει στη Βουλή ο νέος φορολογικός νόμος που θα περιλαμβάνει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015, τα οποία θα δηλωθούν το 2016.

Επίσης, θα καταργηθεί μέσα στο 2015 ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Τονίζεται ακόμα από τις ίδιες κυβερνητικές πηγές ότι η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη είναι 1,4% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,9% για το 2016.

Πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα τονίζουν στο ΚΥΠΕ ότι όσο η κυβέρνηση εξακολουθεί «να δίνει ειδήσεις για τις διαπραγματεύσεις με το σταγονόμετρο» και να εστιάζεται «περισσότερο στο όφελος που θα έχουν τα μέτρα αλλά όχι και στο κόστος τους», είναι για αυτούς σαφές ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν δρόμο» και πιθανώς τώρα να παίζεται «το παιχνίδι των πιέσεων και των υποχωρήσεων».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: