ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ
Καταφανής είναι η νευρικότητα που έχει καταλάβει τους Γερμανούς για το επικείμενο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μια νευρικότητα που αποτυπώνεται με δηλώσεις και νουθεσίες σε αυστηρό τόνο…

«Ταξίδι στη Ρωσία: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σούλτς προειδοποιεί τον Τσίπρα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ο Μάρτιν Σούλτς απεύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στον Έλληνα πρωθυπουργό ενόψει του ταξιδιού του στη Ρωσία και τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τετάρτη.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η Ημερησία, το περιοδικό Spiegel αναφέρει, “Η Ελλάδα ελπίζει στη βοήθεια της Μόσχας. Στις 9 Απριλίου πρέπει να καταβάλει δόση στο ΔΝΤ. Δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση θα καταβάλει το ποσό” και σημειώνει πως μια μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή στο ΔΝΤ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στη Ρωσία.

Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, όπου θα συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά το ταξίδι του στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Φαίνεται πως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού προκαλεί… αναστάτωση στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο αυτό ο Μάρτιν Σούλτς, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, έσπευσε να… νουθετήσει τον Αλέξη Τσίπρα και να του ζητήσει, σε μάλλον αυστηρό τόνο, να μην στραφεί για βοήθεια στη Ρωσία και να μην βάλει σε κίνδυνο την κοινή ευρωπαϊκή στάση!

Το Spiegel επικαλείται δηλώσεις του Σουλτς στη Hannoverschen Allgemeinen Zeitung όπου ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλεσε απαράδεκτο το ενδεχόμενο να θέσει ο Αλέξης Τσίπρας σε κίνδυνο τις σχέσεις του με την Ευρώπη σε αντάλλαγμα για μια ρωσική βοήθεια και καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην αποξενωθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο κ. Τσίπρας είχε αρχίσει να ανακτά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, δήλωσε ο Σούλτς και πρόσθεσε, σύμφωνα με το Spiegel πως θα ήταν απαράδεκτο από τον Έλληνα πρωθυπουργό να υποθέτει πως θα βάλει σε κίνδυνο την ενιαία ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική σε κίνδυνο με αντάλλαγμα τη βοήθεια από τη Ρωσία.

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις προς τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε εκφράσει και ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, που είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να μην επιχειρεί μεγάλη προσέγγιση με τη Μόσχα.

Το Spiegel επικαλείται και δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Κούντερ Κρισμπάουμ, που επίσης είχε επικρίνει τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επίσκεψη στη Ρωσία. “Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να βρει την ψυχή της στη Μόσχα, τότε είναι σε λάθος πλευρά. Όποιος θέλει να συνεχίσει να έχει ευρωπαϊκή βοήθεια, η πυξίδα του πρέπει να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι τη Μόσχα”, είπε.

Το δημοσίευμα τονίζει πως μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη επίσκεψη ξένου διπλωμάτη που δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας ήταν του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Από την πλευρά του ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post» αναφέρει: «Δεν μπορώ να πιστέψω, με όλη την καλή διάθεση, ότι οποιοσδήποτε στην Αθήνα παίζει πραγματικά με την σκέψη να στρέψει την πλάτη στην Ευρώπη και να πέσει στην αγκαλιά της Μόσχας».

«Το θέμα δεν είναι να στραφούν η ΕΕ και η Ρωσία η μία εναντίον της άλλης», δηλώνει η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ και προσθέτει ότι η Αθήνα επιδιώκει κυρίως να χαλαρώσει η Ρωσία τον αποκλεισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Δύση. «Η Ελλάδα έχει τεράστιο συμφέρον από την δυνατότητα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων. Αυτές είναι φυσιολογικές διαπραγματεύσεις», τονίζει.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal