Οι Γερμανοί σχεδιάζουν ήδη τρίτο Μνημόνιο, προβλέποντας ότι η Ελλάδα δεν θα τη βγάλει…




Πριν καλά – καλά ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για το προηγούμενο Μνημόνιο οι Γερμανοί ετοιμάζουν νέο «κοστούμι» για την Ελλάδα. Ουσιαστικά ένα νέο Μνημόνιο το οποίο μάλιστα έχουν υπολογίσει ότι μπορεί να φτάσει τα 40 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Μαρσέλ Φράτσερ, η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας αφού η τελευταία δόση του προηγούμενου δανείου δεν είναι αρκετή για να καλύψει το πρόβλημα. Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Φράτσερ τονίζει ότι η οικονομία θα χρειαστεί στήριξη για τα επόμενα τρία χρόνια, προσθέτει και υπολογίζει πως θα απαιτηθούν περί τα 30 με 40 δισ. ευρώ.

Και για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις υπογραμμίζει ότι ένα τρίτο πρόγραμμα θα συνοδεύεται απαραιτήτως με νέες μεταρρυθμίσεις και μέτρα. «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση είναι η χρηματοδότησή της. Όσο δεν λαμβάνει χρήματα από τους θεσμούς πιέζεται αρκετά.

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η χρηματοδότηση δεν θα λύσει τα προβλήματά της. Το πιο επείγον είναι τι θα γίνει το καλοκαίρι. Είναι φανερό πως θα ξεκινήσει μια συζήτηση για ένα νέο πακέτο που θα έχει χρονική διάρκεια τρία χρόνια και θα είναι ύψους 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσο για το αν όλα θα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τις 24 Απριλίου, ο κύριος Φράτσερ είπε: «Δεν παίρνω και τόσο σοβαρά την ημερομηνία που έδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, γιατί έχουμε δει και στο παρελθόν να μην τηρούνται οι προθεσμίες, όμως γενικά είμαστε σε καλό δρόμο. Τα σημάδια που ακούω εδώ στη Γερμανία, είναι ότι “θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα” και θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο ότι τώρα αυτό που έχει να κάνει η Ελλάδα είναι να στείλει το δικό της μήνυμα ότι είναι έτοιμη να δεσμευτεί».

Τα τελευταία πέντε χρόνια βλέπουμε το ίδιο έργο, δηλαδή την τρόικα να ζητά περισσότερα και την ελληνική πλευρά να κάνει τα λιγότερα που πρέπει, δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα και γι’ αυτό πιστεύω πως στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε συμφωνία, τονίζει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: