Σάλος στην Τουρκία από δήλωση συμβούλου του Νταβούτογλου για τη γενοκτονία




Σάλο προκάλεσε στην Τουρκία δήλωση του αρμενικής καταγωγής συμβούλου του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ετιέν Μαχτσουπιάν, ότι “αυτό που έγινε το 1915 εναντίον των Αρμενίων δεν μπορεί να μην αποκαλείται γενοκτονία”.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, ωστόσο πηγές της πρωθυπουργίας διευκρίνισαν ότι από τις 9 Μαρτίου ο Ετιέν Μαχτσουπιάν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των έμμισθων συμβούλων του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου λόγω συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας του.

Οι πληροφορίες που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μπορεί να μην είναι έμμισθος πλέον ωστόσο εξακολουθούσε από τις 9 Μαρτίου και μετά να παραμένει σύμβουλος εθελοντικά.

Οργισμένη αντίδραση τουρκικού ΥΠΕΞ και Τούρκου Υπουργού ΕΕ έναντίον Ευρωκοινοβουλίου

Οργισμένα αντέδρασε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την γενοκτονία των Αρμενίων υποστηρίζοντας ότι το ευρωκοινοβούλιο ξεπέρασε τις αρμοδιότητές του, προσθέτοντας ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψην αυτούς που αποδέχτηκαν το ψήφισμα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την απόφαση που έλαβε επανέλαβε το λάθος του ξεπερνώντας τις αρμοδιότητές του με τρόπο που να μην συνάδει με το διεθνές δίκαιο, υποστηρίζοντας ότι πίσω από την απόφαση κρύβεται θρησκευτικός και πολιτιστικός φανατισμός.

Αναφέρει επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “το οποίο είναι γνωστό για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ”, έδειξε πρόθεση να γράψει ξανά την ιστορία στο θέμα των γεγονότων του 1915 όπως είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, αυτή η πρόθεση κατέληξε με ένα γελοίο κείμενο απόφασης ημερομηνίας 15 Απριλίου του 2015 επαναλαμβάνοντας επί λέξη τα κλισέ της αρμενικής προπαγάνδας εναντίον των Τούρκων. “Δεν λαμβάνουμε σοβαρά υπόψην αυτούς που αποδέχτηκαν το κείμενο αυτό δολοφονώντας την ιστορία και το δίκαιο. Αυτό το κείμενο που δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο του το επιστρέφουμε όπως είναι”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “αυτή η επιλεκτική και μονομερής προσέγγιση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και αντί να φέρει λύση στο πρόβλημα Τουρκίας – Αρμενίας να απομακρύνει τις δύο χώρες. Αυτή η απόφαση δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με αμάθεια και άγνοια”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

Επίσης σε δήλωσή του ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ ανέφερε ότι η απόφαση δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική και νομική πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι ο χαρακτηρισμός των γεγονότων του 1915 ως `γενοκτονία` δεν είναι τίποτε άλλο από συκοφαντία. Αυτού του είδους οι αποφάσεις δεν αναγνωρίζονται από την Τουρκία, είπε ο Βολκάν Μποζκίρ.

Υποστήριξε ότι το καθήκον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο εκπροσωπεί εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους δεν είναι γράφει ιστορία αλλά να παράγει λύσεις στις δοκιμασίες που υπάρχουν απέναντι των κρατών στην Ευρώπη. Όπως υποστήριξε με την απόφασή που έλαβε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέδειξε  συμπεριφορά  διάκρισης καθώς παρέβλεψε τις θηριωδίες εναντίων των Τούρκων και των μουσουλμάνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και προέβαλε μόνο τον πόνο των Αρμενίων. Ο Βολκάν Μποζκίρ είπε ότι είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται αυτό ως πρόφαση για την έχθρα εναντίον της Τουρκίας. “Ως Τουρκία κάναμε έκκληση για την ίδρυση κοινής επιτροπής η οποία να μελετήσει επιστημονικά τα γεγονότα του 1915. Αυτή η έκκληση μας ισχύει”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Αννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: