Προσπάθεια «προσγείωσης» του Άιντα: Η Λευκωσία δεν υιοθετεί την εκ προοιμίου αισιοδοξία του αξιωματούχου του ΟΗΕ – Κανείς δεν διασφαλίζει πως το «Μπαρμπαρός» δεν θα επανέλθει




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Λευκωσία επιχειρεί να προσγειώσει τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος φαίνεται να θεωρεί δεδομένη την επανέναρξη των συνομιλιών και κάνει ήδη σχέδια για την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση βλέπει μεν πως όλα οδηγούν σε επανέναρξη των συνομιλιών, ωστόσο θέλει εξαρχής να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν «εκπλήξεις» από πλευράς της Άγκυρας.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, εκείνο το οποίο απασχολεί τη Λευκωσία είναι το ενδεχόμενο μεσούσης της διαδικασίας οι Τούρκοι να στείλουν ξανά το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Ποιος, όμως, θα δώσει διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία δεν θα πράξει τούτο;

Διπλωματική πηγή σημείωνε στο «Φ» πως ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να δώσουν τέτοιες διαβεβαιώσεις καθώς κανείς δεν φαίνεται να έχει πρόσβαση προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις.

«Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια διαδικασία και στη συνέχεια να αναγκασθούμε να αποχωρήσουμε λόγω νέων παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ», σημείωναν ενημερωμένες πηγές, οι οποίες υποδεικνύουν  πως τούτο θα ξεκαθαριστεί από την αρχή. Εάν επανέλθει το «Μπαρμπαρός», η διαδικασία θα διακοπεί με ευθύνη της Τουρκίας, θα αναφερθεί από κυπριακής πλευράς με την ανακοίνωση της επανέναρξης των συνομιλιών. Περαιτέρω, υπάρχουν και κύκλοι στη Λευκωσία που θεωρούν πως δεν θα πρέπει να είναι δεδομένο ότι δεν θα ανανεωθεί η παράνομη τουρκική NAVTEX την 6η Απριλίου, ημερομηνία που λήγει η υφιστάμενη. Ωστόσο, η αποχώρηση του σκάφους από την περιοχή ενισχύει το σενάριο πως η οδηγία προς ναυτιλλόμενους δεν θα ανανεωθεί.

Στη Λευκωσία αναμένουν τη Δευτέρα τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου την ερχόμενη Τρίτη. Θα συναντηθεί, επίσης, χωριστά και με τις διαπραγματευτικές ομάδες. Επιδίωξη του αξιωματούχου του Διεθνούς Οργανισμού είναι να ανακοινώσει είτε την Τρίτη ή την Τετάρτη ημερομηνία που θα αναχωρήσει από το νησί, την έναρξη των συνομιλιών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε χθες πως η Λευκωσία, αναμένει να έχει ενώπιόν της τα πραγματικά δεδομένα προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι ένα δεδομένο, είπε, προς την κατεύθυνση επιστροφής στην κατάσταση πραγμάτων που επικρατούσε τον Οκτώβρη του 2014 δηλαδή πριν την απόφασή μας για αναστολή της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή, είπε, υπάρχει σε ισχύ η παράνομη τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους που ολοκληρώνεται στις 6 Απριλίου άρα θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το όλο θέμα, ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η τουρκική κυβέρνηση έτσι ώστε να τοποθετηθούμε επί πραγματικών δεδομένων.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Αναμένουμε να ακούσουμε τον κ. Άιντα – Τεχνικές επιτροπές συνέχισαν να εργάζονται

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι το γεγονός ότι ο κ. Άιντα έρχεται στην Κύπρο την ημέρα που ολοκληρώνεται η οδηγία NAVTEX, αποτελεί ένδειξη του ποιος ήταν ο λόγος που είχαν ανασταλεί οι διαπραγματεύσεις.

«Εμείς θα αναμένουμε να ακούσουμε από τον κ. Ειντε πώς έχουν τα δεδομένα, φαντάζομαι θα είναι σε επαφή με την τουρκική πλευρά και επαναλαμβάνω, επειδή θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι, θα τοποθετούμε όταν θα έχουμε ενώπιόν μας πραγματικά δεδομένα», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον η ε/κ πλευρά θεωρεί ως επιτυχία της την – όπως διαφαίνεται – μη ανανέωση της τουρκικής NAVTEX αλλά και σε παρατήρηση ότι η τουρκική πλευρά πανηγυρίζει γιατί  αποχώρησε το γεωτρύπανο της ENI/KOGAS, SAIPEM, από την κυπριακή ΑΟΖ, και άρα οι Τούρκοι το θεωρούν δική τους  επιτυχία, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η  απάντηση στους εν λόγω ισχυρισμούς είναι ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της ΚΔ συνεχίζονται κανονικά.

“Είδατε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν πολύ συγκεκριμένες εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή και άρα δεν τίθεται θέμα να υπάρχει ικανοποίηση του αιτήματος της Τουρκίας που ήταν να τερματιστεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της ΚΔ έτσι ώστε να τερματίσει και η Τουρκία τις παράνομες ενέργειες. Δεν μπορούμε να εξισώνουμε παράνομες ενέργειες με καθόλα νόμιμες ενέργειες της ΚΔ” είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον διεξάγονταν κάποιου είδους διαπραγματεύσεις στο όλο αυτό διάστημα είπε ότι δεν υπήρχε στο διάστημα από την απόφασή μας για αναστολή της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις  μέχρι και σήμερα η όποια μορφή διαπραγμάτευσης σε σχέση με το Κυπριακό.
Σημείωσε όμως ότι οι  τεχνικές επιτροπές οι οποίες δεν ασχολούνται με θέματα που αφορούν τις συζητήσεις σε επίπεδο συνομιλιών αλλά με θέματα της καθημερινότητας συνέχισαν τις συναντήσεις τους.

ΤΟ ΜΑΙΟ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της οποίας τον συνεχάρη για την επανεκλογή του. Αναστασιάδης και Νετανιάχου συμφώνησαν να συναντηθούν εντός Μαίου στα Ιεροσόλυμα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ερωτηθείς από το ΡΙΚ για την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, είπε ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις τρεις χώρες για συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών, προσθέτοντας ότι λεπτομέρειες θα συζητηθούν και στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Βενιαμίν Νετανιάχου. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αντάλλαξαν απόψεις επί περιφερειακών και διεθνών θεμάτων και συμφώνησαν όπως συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν.

«ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ»

Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους,  Οζντίλ Ναμί δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «διεξάγει σειρά εργασιών για την άρση της διεθνούς ‘’απομόνωσης’’ των Τουρκοκυπρίων». Ο  Ναμί πρόσθεσε ότι «αποδίδει σημασία στο θέμα της αντιπροσώπευσης των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ο Ναμί μιλούσε ενώπιον της ψευδοβουλής. Ο Ναμί τόνισε ότι το «υπουργείο» του θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο θέμα της αντιπροσώπευσης της τ/κ πλευράς στο εξωτερικό. Αναφερόμενος και στο θέμα των αγνοουμένων, ο  Ναμί δήλωσε ότι ορισμένοι κύκλοι στην ε/κ πλευρά καταβάλλουν προσπάθειες για να χρησιμοποιήσουν αυτό το θέμα αλλά η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους διεξάγει πολύ επιτυχείς εργασίες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: