Η σύναψη πολιτικής συμφωνίας για τη φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία Ελλήνων που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ανάμεσα στους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη και Επικρατείας, κ. Παναγιώτη Νικολούδη, με αντιπροσωπεία αξιωματούχων της ελβετικής κυβέρνησης επικεφαλής της οποίας ήταν ο Υφυπουργός Διεθνών Χρηματοοικονομικών Σχέσεων, Dr Jacques de Watteville.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συντάξει νομοσχέδιο σχετικά με τους όρους εθελοντικής αποκάλυψης Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές φορολογικές αρχές, με τρόπο που αντανακλά καλύτερα την πρακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, θα διατηρεί γραμμή επικοινωνίας με τις ελβετικές αρχές, έτσι ώστε, μόλις το νομοσχέδιο περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η πολιτική διακήρυξη μεταξύ των δύο κρατών να μπορεί να υπογραφεί και να εφαρμοστεί.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η σημερινή συνάντηση είναι σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε:

Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να υποδεχθώ τον συνάδελφό μου από την Ελβετία και τον έτερο συνάδελφό μου, τον κ. Νικολούδη. Είχαμε μια ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση σχετικά με τη διαδικασία, που θα οδηγήσει στη σύναψη μιας πολιτικής συμφωνίας- πολιτικής ανακοίνωσης- μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Ελβετίας.

Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά στην εθελοντική αποκάλυψη εκ μέρους Ελλήνων πολιτών καταθέσεών τους στο εξωτερικό, με τρόπο που θα αντανακλά τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, όσο διαρκεί αυτή η νομοθετική διαδικασία, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους μας στην Ελβετία έτσι ώστε, μόλις εγκριθεί και ψηφιστεί το σχέδιο νόμου από τη Βουλή, να μπορεί να υπογραφεί και να ανακοινωθεί η πολιτική διακήρυξη των δύο χωρών -και προφανώς να εφαρμοστεί.

Είμαστε σίγουροι ότι η σημερινή μας συζήτηση ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο μια ήδη πολύ θετική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: