Πούτιν: Η συνεργασία με την Ελλάδα θα είναι προς αμοιβαίο όφελος




Του Χρήστου Μιχαηλίδη, ΚΥΠΕ-CNA

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Ελλάδα, δια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε οικονομική υποστήριξη από τη Μόσχα, σημείωσε ότι παρόμοια ερωτήματα είχαν τεθεί και πριν από περίπου δύο χρόνια με την «υπόθεση της Κύπρου», προσθέτοντας ότι δεν κατανοεί γιατί ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί αντιδράσεις.

«Εκείνο που έχω να παρατηρήσω», είπε, «είναι ότι η ενδεχόμενη ανάπτυξη συνεργασίας με την Ελλάδα θα είναι προς όφελος όλων των δανειστών της» αφού, με τα έσοδα που θα της αποφέρει η ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Ρωσία, θα μπορέσει να αποπληρώσει και τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έθεσε αίτημα για καμία οικονομική βοήθεια υπό μορφή δανείου, όπως συζητείτο επί μέρες στα ελλαδικά ΜΜΕ.

«Εμείς είμαστε ανοικτοί σε αμοιβαία συνεργασία προς όφελος των λαών μας. Και εάν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι χρειάζεται να επεκτείνει τη συνεργασία της δικής του χώρας και με τη δική μας, εμείς θα το χαιρετίσουμε, και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα», είπε.

«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης, για να γυρνάει από χώρα σε χώρα και να ζητάει λεφτά για την έξοδο από την οικονομική κρίση, που δεν είναι πρόβλημα ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό, και που ως τέτοιο πρέπει να λυθεί», πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

“Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως στην ενέργεια, στις υποδομές, στη βιομηχανία, και άλλα. Και στα πλαίσια αυτά, μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση, ασφαλώς, με την έννοια ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί οικονομικά».

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ακόμα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε αγωγούς, λιμάνια «και όχι μόνον», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Στο θέμα της κοινής συνεργασίας των δύο χωρών στο νέο αγωγό μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που τώρα και έως το 2019 που λήγει η σχετική σύμβαση θα περνά από την Ουκρανία, ο κ. Πούτιν είπε ότι και γι’ αυτό το θέμα, του νέου τουρκικού αγωγού (Turkish Stream), δεν έχει επί του παρόντος «κάτι συγκεκριμένο» να προσθέσει, γιατί χρειάζεται, όπως ξεκαθάρισε, περισσότερη συνεννόηση «σε διάφορα επίπεδα», όπως με την εταιρεία Gazprom, κ.ά.

Παρενέβη στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας για να διορθώσει ότι «Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρξει», και ότι εάν επιτευχθεί τελικά συμφωνία με τη Ρωσία, το τμήμα του αγωγού που θα περνάει από ελληνικό έδαφος θα ονομάζεται Greek Stream.

O Ρώσος πρόεδρος χαμογέλασε με νόημα, και ύψωσε τα χέρια με έναν τρόπο που, κατά τους Ρώσους δημοσιογράφους που παρίσταντο, μεταφράζεται σε «όπως θέλετε».

Τέλος, ο κ. Πούτιν είπε ότι «κατανοούμε πως η Ελλάδα υποχρεώθηκε να ψηφίσει υπέρ των κυρώσεων» που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, η οποία όμως, όπως τόνισε, «δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις για μία χώρα». Κατά τον Ρώσο Πρόεδρο, ο καλύτερος τρόπος για να επανέλθει και να αναπτυχθεί περαιτέρω η εμπορική συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες χώρες, είναι μόνο ένας: «να τερματιστούν οι κυρώσεις».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: