Εξαντλημένη εντοπίστηκε περίπου στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής στην εκκλησία της Παναγίτσας στο Χαϊδάρι η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, η οποία χθες τα ξημερώματα είχε αποδράσει από το Δρομοκαϊτειο, όπου νοσηλευόταν φρουρούμενη.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, η κ.Σταμάτη εντοπίστηκε μετά από τηλεφώνημα πολίτη στην Άμεση Δράση, ο οποίος ανέφερε ότι την είδε να περιφέρεται πίσω από το Δρομοκαϊτειο από όπου είχε αποδράσει χθες τα ξημερώματα.

Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι την βρήκαν να κάθεται στα σκαλιά της εκκλησίας, πίσω από το Δρομοκαϊτειο.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, μία άλλη εκδοχή -κατά πληροφορίες- για τον εντοπισμό της Βίκυς Σταμάτη είναι ότι ενημερώθηκε ο δικηγόρος της, Φραγκίσκος Ραγκούσης, για το σημείο όπου εθεάθη και αυτός ειδοποίησε την Εισαγγελία και στη συνέχεια την αστυνομία για την ανεύρεσή της.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ραγκούσης φέρεται να δήλωσε ότι ο λόγος που η κ.Σταμάτη έφυγε από το Δρομοκαΐτειο ήταν διότι δεν άντεχε άλλο και ότι ήθελε να αγκαλιάσει το παιδί της.

Στο Χαϊδάρι, εκτός από τους αστυνομικούς μετέβη και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Ισίδωρος Ντογιάκος, προκειμένου να γίνει και επίσημα η αναγνώριση της κρατούμενης.

Η κ.Σταμάτη οδηγείται στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Το χρονικό της απόδρασης
Η απόδραση της Βίκυς Σταμάτη, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο από το Δεκέμβριο του 2013, τοποθετήθηκε χρονικά μεταξύ 1.30 και 5 το πρωί της Πέμπτης.

Λίγο πριν αλλάξει η βάρδια των φρουρών, σήμανε συναγερμός στο νοσοκομείο καθώς κατά τη διάρκεια προβλεπόμενων ελέγχων στα δωμάτια διαπιστώθηκε ότι η Σταμάτη ήταν εξαφανισμένη. Οι φύλακες της πρωινής βάρδιας ήταν αυτοί που ανακάλυψαν την απόδραση, όταν είδαν την μπαλκονόπορτα του δωματίου ανοιχτή και την καγκελόπορτα της βεράντας κλειστή.

Το λουκέτο που κλείδωνε την καγκελόπορτα ήταν από την εξωτερική πλευρά και οι φύλακες το πήραν και το έβαλαν σε ένα τραπεζάκι του δωματίου. Φέρονται να προσπάθησαν να δοκιμάσουν να το ανοίξουν με τα κλειδιά τους το λουκέτο, ώστε να διαπιστώσουν αν είχε παραβιαστεί.

Το λουκέτο δεν ήταν παραβιασμένο και ανοιγόκλεινε κανονικά. Για τους αστυνομικούς αυτό ερμηνεύεται με τους εξής τρεις τρόπους: να είχαν ξεχάσει οι φρουροί να το ασφαλίσουν, να βοήθησαν τη Σταμάτη να δραπετεύσει ή να υπήρχε αντικλείδι. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κλειδιά για το λουκέτο έχουν οι φρουροί και ένα αντίγραφο φυλάσσεται στο γραφείο της προϊσταμένης.

Φέρεται να έφυγε από την μπαλκονόπορτα του θαλάμου, όπου βρέθηκε ανοιχτό, αλλά όχι παραβιασμένο, το λουκέτο, ενώ είχε πάρει μαζί της όλα της τα πράγματα.

Λίγες ώρες μετά την απόδραση, η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις σωφρονιστικούς υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξή της. Ωστόσο, αφέθηκαν ελεύθεροι και δεν πέρασαν τη διαδικασία του αυτοφώρου.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πιθανό οργανωμένο σχέδιο πίσω από την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη

Αδιευκρίνιστα παραμένουν, προς το παρόν, τα πραγματικά περιστατικά της απόδρασης της Βίκης Σταμάτη, συζύγου του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου, από το Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο, με την κατεπείγουσα έρευνα που διέταξε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, να καλείται να ρίξει φως στο μυστήριο. Τα πρώτα στοιχεία της υπόθεσης οδηγούν σε βάσιμες υποψίες, ότι πίσω από την απόδραση υπήρξε οργανωμένο σχέδιο.

Η Βίκυ Σταμάτη, όπως αναφέρει το MEGA, η οποία κρατείται από το 2012 για τις μίζες των εξοπλιστικών, κατάφερε να βγει από το δωμάτιό της… κάτω από τη μύτη των φρουρών της, και να διαφύγει ανενόχλητη βγαίνοντας από την μπαλκονόπορτα, το λουκέτο της οποίας βρέθηκε ανοιχτό. Είχε, μάλιστα, τοποθετήσει μαξιλάρια κάτω από την κουβέρτα του κρεβατιού της, προφανώς για να ξεγελάσει τους φρουρούς ώστε να νομίζουν ότι κοιμάται σε περίπτωση που κοιτούσαν στο δωμάτιο, το οποίο βρίσκεται σε ένα κτίριο στην πίσω πλευρά του Δρομοκαϊτειου.

Στο δωμάτιό της άφησε ένα γράμμα στο οποίο καταγγέλλει την απόρριψη που ήρθε χθες για πέμπτη φορά από τους δικαστές του αιτήματός της να αποφυλακιστεί.

Άγνωστος παραμένει ο τρόπος με τον οποίο διέφυγε η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, με τα βασικά σενάρια να είναι δύο:

>Είτε να διήνυσε αρκετά μέτρα στο προαύλιο του Δρομοκαΐτειου και στη συνέχεια να πήδηξε τον μαντρότοιχο σε κάποιο σημείο όπου το συρματόπλεγμα είναι κομμένο.

>Είτε να βγήκε από την κεντρική πύλη, πεζή ή με κάποιο αυτοκίνητο το οποίο θα μπορούσε να είχε εισέλθει στον χώρο στη διάρκεια της νύχτας και να την είχε παραλάβει.

Αξιωματικός της αστυνομίας που ασχολείται με την υπόθεση έλεγε ότι τέτοιου είδους αποδράσεις οργανώνονται συνήθως από ανθρώπους που βρίσκονται στις φυλακές.

Οι αρχές εκτιμούν ότι η Βίκυ Σταμάτη απέδρασε μετά τη 01:30 τα ξημερώματα, καθώς τότε έγινε ο τελευταίος έλεγχος, ενώ οι φρουροί κατάλαβαν ότι έχει φύγει στις 05:50, όταν έγινε η αλλαγή της βάρδιας. Ένα τέταρτο αργότερα, ενημερώθηκε η αστυνομία και ξεκίνησαν έρευνες σε όλους τους χώρους του Δρομοκαΐτειου, αλλά και στη γύρω περιοχή, με τη βοήθεια ανδρών της ΕΜΑΚ που είχαν και ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.

Μιλώντας στο MEGA, o δικηγόρος της Αλέξης Κούγιας δήλωσε ότι “η κα Τζοχατζοπούλου ούτε τις δυνατότητες είχε ούτε την προσωπικότητα για να οργανώσει μια τέτοια απόδραση” και είπε ότι προσωπικά είναι “βέβαιος ότι κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν το πάθος της και ότι δεν μπορεί να σκεφτεί λογικά”, εκτιμώντας ότι ο στόχος της ενέργειας αυτής θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Κούγιας δήλωσε “εντελώς και κάθετα αντίθετος” με αυτή την ενέργεια της κ. Τσοχατζοπούλου, σημειώνοντας πως “είναι τεράστιο λάθος γι’ αυτό το οποίο είναι το ζητούμενο, δηλαδή για τη σχέση και την επαφή με το παιδί της”.

Ο 8χρονος γιος της Βίκυς Σταμάτη και του Άκη Τσοχατζόπουλου βρίσκεται στο χωριό Ζέλι Φθιώτιδας μαζί με τον παππού και τη γιαγιά του, όπως προέκυψε από κατ’ οίκον έρευνα που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης οι αρχές.

Σύμφωνα με τον έτερο δικηγόρο της Βίκυς Σταμάτη, Φραγκίσκο Ραγκούση, μετά τη χθεσινή νέα απόρριψη του αιτήματός της για αποφυλάκιση από το δικαστήριο, ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες φορές και του φάνηκε πιο ψύχραιμη.

Στο πλαίσιο των ερευνών, στο μικροσκόπιο έχει μπει ένα κινητό τηλέφωνο που φέρεται να είχε στην κατοχή της η Βίκυ Σταμάτη και να της αφαιρέθηκε στις 26 Μαρτίου, αλλά και κινητά τηλέφωνα εξωτερικών φρουρών.

Η Βίκυ Σταμάτη φυλασσόταν σε 24ωρη βάση από άνδρες της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Κορυδαλλού σε τρεις βάρδιες. Μετά την κατεπείγουσα έρευνα που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, οι τέσσερις φρουροί που ήταν στη νυχτερινή και στην πρωινή βάρδια οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια, όπου αφού κατέθεσαν, αφέθηκαν ελεύθεροι και σχηματίζεται δικογραφία.

Προς το παρόν, πάντως, οι ευθύνες έχουν γίνει “μπαλάκι” μεταξύ της διοίκησης του νοσοκομείου, που υποστηρίζει ότι την αποκλειστική ευθύνη για τη φύλαξη έχουν οι φρουροί, και της πλευράς των εξωτερικών φρουρών που επισημαίνουν ότι το κλειδί του λουκέτου της σιδεριάς έξω από την μπαλκονόπορτα του δωματίου της Β. Σταμάτη που βρέθηκε ανοιχτό φυλάσσεται στο γραφείο της προϊσταμένης.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, η Βίκυ Σταμάτη μιλώντας μέσα από το Δρομοκαΐτειο, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να κάνει κακό στον εαυτό της, αφού όπως έλεγε αισθανόταν πλέον μόνη και απελπισμένη. “Η ζωή που κινδυνεύει από λεπτό σε λεπτό από τα ίδια μου τα χέρια” είχε πει.

Χθες το βράδυ, λίγες ώρες πριν η Βίκυ Σταμάτη αποδράσει, ο Άκης Τσοχατζόπουλος μίλησε τηλεφωνικά με τη σύζυγό του, η οποία φέρεται να ήταν πολύ απογοητευμένη, με τον ίδιο να προσπαθεί να την πείσει να μην απογοητεύεται.

Ο πρώην υπουργός, μόλις έγινε γνωστή η απόδρασή της, της απηύθυνε έκκληση μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού να επιστρέψει, αφήνοντας αιχμές για τους δικαστές. Έκκληση να επιστρέψει απηύθυναν επίσης στη Βίκυ Σταμάτη η μητέρα της και ο αδελφός της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: