Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας




Ο κ. Θάνος Κατσάμπας, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής και Εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ, υπέβαλε σήμερα τη παραίτησή του με ισχύ από 1 Ιουνίου. Ο κ. Κατσάμπας είχε αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2012 επί κυβερνήσεως Λουκά Παπαδήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος της παραίτησης του οφείλεται στο γεγονός οτι αγνοήθηκε εντελώς κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον. Γενικά, η συμπεριφορά των δύο τελευταίων κυβερνήσεων (Σαμαρά και Τσίπρα) απέναντί του δεν ήταν η αρμόζουσα, αναφέρουν πηγές στην Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται ότι όταν επισκέφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο το ΔΝΤ ο πρώην υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης, ο κ. Κατσάμπας συμμετείχε στη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ, μετά από παρέμβαση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου.

Παραδοσιακά, το πρόγραμμα των Ελλήνων υπουργών Οικονομικών αναλαμβάνει ο εκάστοτε αντιπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, είχε το “πάνω χέρι” ο πρέσβης της Ελλάδας Χρήστος Παναγόπουλος που τον συνόδευε παντού.  Σύμφωνα με τις πηγές η πρεσβεία δεν ενημέρωσε τον κ. Κατσάμπα για τις κινήσεις του Ελληνα υπουργού.

Από το Γραφείο του Πρέσβη διευκρινίστηκε ότι την ευθύνη για τις συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών, εκτός Ταμείου, έχει η Πρεσβεία και κανείς άλλος. Αυτό συνέβη και για την επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη. Οι εκτός Ταμείου συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών ανήκουν στην αρμοδιότητα του Ελληνα πρέσβη.

Στη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ, τον Ελληνα υπουργό συνόδευε ο πρώην αντιπρόσωπος στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης και την γενική διευθύντρια ο Πολ Τόμσεν, διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Αυτή η εξέλιξη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Στη φωτογραφία διακρίνεται με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: