Παραμένει εφεδρεία το Μπαρμπαρός: Νέα NAVTEX το κρατά μεταξύ Μερσίνας και κόλπου Αλεξανδρέττας




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Άγκυρα διατηρεί το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» στην περιοχή, θέλοντας προφανώς να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο εκβιασμού και απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ως «σχέδιο Β΄».

Χθες η Τουρκία ανανέωσε για δεύτερη φορά την NAVTEX, μέχρι και την 14η Μάιου, ώστε το πλοίο να παραμένει μεταξύ Μερσίνας και της περιοχής μέχρι τον κόλπο της Αλεξανδρέττας. Οι συντεταγμένες είναι περίπου οι ίδιες με αυτές που περιλάμβανε η πρώτη NAVTEX, μετά τη λήξη αυτής που ίσχυε μέχρι την 6η Απριλίου, οδηγία προς ναυτιλλόμενους. Είναι προφανές πως μετά από πολύμηνη παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ, το «Μπαρμπαρός» θα κινείται στην ευρύτερη περιοχή βόρεια προς ανατολικά της Κύπρου και θα χρησιμοποιείται από την Άγκυρα ως διαπραγματευτικό όπλο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το ερευνητικό σκάφος να κινηθεί σε κάποια φάση δυτικά της Κύπρου και συγκεκριμένα στη μέση γραμμή που θεωρεί η Τουρκία έχει με την Αίγυπτο. Τούτο σημαίνει πως θα βρεθεί στα τεμάχια 4,5,6,7 και 1. Η Τουρκία, ισχυρίζεται, σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.». Η γραμμή αυτή εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Η γραμμή αυτή αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται μέχρι και την Αίγυπτο. Ο ισχυρισμός αυτός έχει  κατατεθεί ως επίσημη θέση της Τουρκίας και στην Ε.Ε.

Οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται από κοντά από την Κυπριακή Δημοκρατία και ήδη έχει στείλει το μήνυμα πως σε περίπτωση που επανέλθει το «Μπαρμπαρός» στην περιοχή θα αναστείλει εκ νέου τη συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η έναρξη των οποίων τοποθετούνται χρονικά στα μέσα Μαΐου. Τα Ηνωμένα Έθνη γνωρίζουν τη θέση αυτή.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου είχε υποβάλει στα Ηνωμένα Έθνη οδικό χάρτη “επτά βημάτων” μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο τον ερχόμενο Φεβρουάριο και στο παρελθόν. Είπε πως εκείνο  «που έχει σημασία είναι ότι η πρόταση απορρίπτεται από το ίδιο το κοινό ανακοινωθέν” της 11ης Φεβρουαρίου 2014». Παράλληλα, σημείωσε ότι το πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες «εξαρτάται αποκλειστικά αν υπάρχει πολιτική βούληση από τις δύο πλευρές και τις προτάσεις που θα υποβάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την τρίτη φάση των συνομιλιών. Εκεί θα κριθεί το πώς μπορούν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις».

ΜΕΡΚΕΛ: Διάλογος χωρίς εκβιασμούς – Τηλεφωνική επικοινωνία χθες του Προέδρου με την Γερμανίδα καγκελάριο

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ επικοινωνία είχαν χθες αργά το απόγευμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Αγκελα Μέρκελ. Όπως πληροφορούμαστε η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο Κυπριακό. Η συζήτηση έγινε και με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις τους Καγκελαρίου στην Φιλανδία.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η κ. Μέρκελ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Σταμπ, είχε ρωτηθεί για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία στάση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ουκρανικό και έναντι της Ρωσίας. Στην απάντησή της η κ. Μέρκελ ανέφερε πως «πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το καθένα από αυτά έχουν διαφορετική ιστορία και διαφορετικό επίπεδο εξάρτησης από τη Ρωσία… Η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ένα μέρος της Κύπρου είναι υπό κατοχή της Τουρκίας. Η Κύπρος έγινε στρατιωτικά εξαρτημένη από τη Ρωσία . Το ΝΑΤΟ δεν παρείχε τη στρατιωτική βοήθεια … Θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ευαισθησίες των διαφόρων χωρών, όπως είμαστε ισότιμοι εταίροι και εξίσου σημαντική στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε χθεσινή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανακοινώνοντας την τηλεφωνική επικοινωνία, ανέφερε πως συζήτησαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου – Γερμανίας, της ΕΕ καθώς και περιφερειακών ζητημάτων, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την κα Μέρκελ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Από την πλευρά της η κ.  Μέρκελ, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης,  «τόνισε την ανάγκη όπως ο διάλογος για το Κυπριακό διεξαχθεί μακριά από απειλές και εκβιασμούς, έτσι ώστε μέσα από το κατάλληλο κλίμα και ένα ειλικρινή διάλογο, να δημιουργηθούν οι προοπτικές θετικής κατάληξης».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: