Πάλι στην Μέρκελ… Χέρι βοήθειας ζητά ο Αλέξης




Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του Μαξίμου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας Καγκελαρίου ‘Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό που θα γίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ και την Ημερησία, πρόκειται για το δεύτερο τετ – α – τετ του Ελληνα πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ ίσως στην πιο κρίσιμη φση της διαπραγμάτευσης, μία ημέρα πριν από το Eurogroup στη Ρίγα κι ενώ ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμφωνία με τους δανειστές. Θεωρείται σίγουρο ότι θα συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα και η συνάντηση μπορεί να αποδειχθεί κομβική, ιδιαίτερα μετά τα σενάρια που διακινούνται, κυρίως από γερμανικούς κύκλους, για χρεοκοπία της Ελλάδας. Αλλωστε, με τα αποθέματα να στερεύουν και με την κυβέρνηση να «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» για να βρει χρήματα και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις είναι πλέον πασιφανές ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει.

Η νέα επαφή Τσίπρα – Μέρκελ, σχεδόν ένα μήνα μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, θα μπορούσε να συντελέσει στο να προκύψουν ραγδαίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται στο Βερολίνο Τσίπρας και Μέρκελ είχαν αποφασίσει σε μια σειρά από θέματα, άλλα έγιναν γνωστά κι άλλα όχι. Επιβεβαιώθηκε η επαναπροσέγγιση των δύο χωρών και είχε δοθεί η εντύπωση ότι έπεσαν οι τόνοι της ανιπαράθεσης. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες τα γερμανικά δημοσιεύματα εντείνουν τις πιέσεις προς την Ελλάδα καθώς μιλούν για χρεοκοπία εντός του ευρώ ή για παράλληλο νόμισμα. Μόλις σήμερα η γερμανική Die Velt αναφέρθηκε σε ένα τέτοιο σενάριο κάνοντας ωστόσο λόγο για μια πιθανό αδυναμία να αντέξει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης όντας χρεοκοπημένη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: