Του Α. Σιμάτου

Στη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση με τους Θεσμούς εστίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες το απόγευμα σε εκδήλωση του ιδεολογικού ρεύματος των “53” του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος βάση της διαπραγμάτευσης είναι η συμφωνία – γέφυρα της 20ης Φεβρουαρίου τονίζοντας ότι πολλοί έχουν προσπαθήσει να ξηλώσουν τη συμφωνία καθώς κάνουν λόγο για τα παλιά μέτρα αλλά και σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία (π.χ. αξιολόγηση). Μάλιστα σχολίασε, ότι η άλλη πλευρά δεν έχει καν δεχθεί ότι η στρατηγική του Μνημονίου έχει αποτύχει και γι’ αυτό, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει κόκκινες γραμμές που περιέγραψε ο πρωθυπουργός χθες, στη δήλωση του στο πρακτορείο Reuters.

«Η ρητορική ότι δεν έχουμε (η ελληνική πλευρά) προτάσεις δεν πείθει» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς, όπως σημείωσε, στις 23 Φεβρουαρίου ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε στείλει τις πρώτες προτάσεις και στις 24 του ίδιου μήνα το Eurogroup είχε πει ότι αποτελούν καλή βάση. Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν μια χρονική σειρά, δηλαδή να προωθηθούν οι πρώτες μεταρρυθμίσεις για την οργάνωση της Διοίκησης, οι οποίες θα στρώσουν το δρόμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Συμπλήρωσε δε, ότι η αξιοπιστία αφορά και τις δύο πλευρές και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στις πρώτες συναντήσεις που είχαν από κοινού με τον Γιάνη Βαρουφάκη στην Ευρώπη, όλοι συμφωνούσαν ότι «οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πήραν ποτέ στα σοβαρά την καταπολέμηση της διαφθοράς και λέγανε ότι θα σας δώσουμε το χρόνο να κινηθείτε σε αυτήν την κατεύθυνση».

Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε, ότι κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν η κυβέρνηση να λειτουργήσει πιο ριζοσπαστικά και ίσως απογοητευθούν, επισημαίνοντας όμως παράλληλα, ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία αυτό μπορεί να γίνει, όπως ο αγώνας κατά της διαφθοράς, όπως είπε, τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις σε αυτό το ζήτημα πρέπει να πιάσουν το θέμα της εξουσίας των ελίτ, γιατί αυτές έχουν, όπως είπε, και τον τρόπο, και το χρήμα και τη γνώση να κάνουν το κράτος να λειτουργεί υπέρ τους.

«Δουλεύουμε για το καλό σενάριο, δουλεύουμε για να υπάρξει λύση» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση, ενώ τόνισε ότι «το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η σχέση μας με την κοινωνία και η στήριξή της».

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Μάνια Μπαρσέφσκι επισήμανε ότι η κίνηση των “53” είναι ένα «ανοιχτό ρεύμα ιδεών» μέσα σε ένα ανοιχτό κόμμα, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου ανέφερε, ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η ταξική μεροληψία (υπέρ των ασθενέστερων), το στοιχείο του διεθνισμού απέναντι στους εθνικισμούς, η υποστήριξη της διεύρυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η συλλογικότητα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, όπως είπε, κόμμα μελών και πρέπει να λειτουργεί μέσα από τα όργανά του.

Τέλος, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Παπαδόπουλος άσκησε σκληρή κριτική σχετικά με κάποιες επιλογές προσώπων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Γιάννης Πανούσης είναι λάθος επιλογή που την πληρώνουμε» και διερωτώμενος «γιατί ο Παυλόπουλος; γιατί η Παναρίτη;». Επιπλέον, υποστήριξε ότι δεν μπορεί το κόμμα και να εμπνέει και να ελέγχει την κυβέρνηση και ότι χρειάζονται συμμετοχικοί θεσμοί κοινωνικού ελέγχου της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (ΑΠΕ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: