Κατά την ομιλία του στους ομογενείς, που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου, ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αναφέρθηκε στις τακτικές επαφές του με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο το τελευταίο διάστημα, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Σέλμα, όπου βρέθηκαν και οι δύο «για να τιμήσουν τους Αμερικανούς που διέσχισαν την γέφυρα πενήντα χρόνια πριν σε αναζήτηση μίας καλύτερης Ενωσης», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μόλις μιλήσαμε” (με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο), είπε ο Αμερικανός ηγέτης, “για τον ρόλο που διαδραμάτισε η θρησκεία αυτή την ιστορική ημέρα, και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος περπάτησε δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά τη διάρκεια της πορείας του στη Σέλμα. Είχαν πει στον αρχιεπίσκοπο ότι δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει, ότι ήταν πολύ αμφιλεγόμενο, ότι θα έθετε τη ζωή του σε κίνδυνο. Πήγε παρ’ όλα αυτά για να υπηρετήσει αυτό που ονόμαζε το πεδίο μάχης της ανθρωπότητας. Αυτή είναι μία ακόμη στιγμή στη μακρά αλυσίδα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και πολιτισμών μας”.

Κατά τον χαιρετισμό του στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα καλωσόρισε τον υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη και τους πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου, και ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Στη δεξίωση παραβρέθηκε και η κ. Ρένα Δούρου.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν δήλωσε ότι “εμπνευσθήκαμε από τα δημοκρατικά ιδεώδη της αρχαίας Ελλάδας, στη σύγχρονη ιστορία αμέτρητες συνεισφορές των Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών βοήθησαν να κάνουν αυτά τα ιδανικά πράξη. Οι ρίζες που μοιραζόμαστε είναι βαθειές, οι δεσμοί μεταξύ μας έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων, και στεκόμαστε δίπλα στους φίλους και συμμάχους μας στην Ελλάδα σήμερα καθώς συνεχίζουν να περνούν πολύ δύσκολες οικονομικές στιγμές. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις καθώς εργάζονται με τους διεθνείς τους εταίρους σε ένα πρόγραμμα για μεταρρυθμίσεις και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Σήμερα θέλω οι Ελληνες να γνωρίζουν ότι ως μακρόχρονοι φίλοι και σύμμαχοι, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες τους για να χτίσουν ένα πιο λαμπερό μέλλον”.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

OBAMA-BAROUFAKIS02-17APRIL2015

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: