Ο Κέρι υποδέχθηκε τον Κοτζιά με τρομοκρατία και Ξηρό
Ανακινώντας το θέμα, που πρόεκυψε για την πιθανή απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού, υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν το επίμαχο νομοσχέδιο που δίνει το δικαίωμα σε ασθενείς και ανήμπορους φυλακισμένους να εξέλθουν των φυλακών και να απολαμβάνουν την ελευθερία υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

«Οι κοινές προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικές», είπε ο κ. Κέρι υποδεχόμενος τον κ. Κοτζιά ενώπιον υτων δημοσιογράφων και πρόσθεσε: «Προβληματιζόμαστε πολύ ότι αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή.   Και ελπίζουμε να εργαστούμε σε όλα τα θέματα πολιτικής διότι η σχέση που έχουμε είναι τόσο σημαντική που προφανώς ευχόμαστε στην νέα κυβέρνηση- σε αυτές τις στιγμές προκλήσεων να τα πάει καλά και προσβλέπουμε να είμαστε υποστηρικτικοί».

Απαντώντας ο Ελληνας υπουργός, διαβεβαίωσε τον κ. Κέρι ότι δεν θα αποφυλακιστεί κανένας τρομοκράτης αλλά απλά θα αλλάξει ο τρόπος κράτησης. Είπε τα εξής:

«Είμαι εδώ ως φίλος με κάποιον που εργάζεται μαζί μας για την δημοκρατία και την ειρήνη, εναντίον της τρομοκρατίας και ελπίζω η σχέση μας να εμβαθύνει προς την συνεργασία. Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους δεν θα αφήσει ελεύθερο κανένα τρομοκράτη, θα είναι μια αλλαγή του τρόπου κράτησης. Θα είναι μόνο μια αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα ελευθερωθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά είναι έντονα ενοχλημένη και ήδη παρατηρήθηκε μείωση της αμερικανικής υποστήριξης στο θέμα της οικονομικής κρίσης, Με απόφαση σε υψηλό επίπεδο, η κριτική στρέφεται αποκλειστικά προς την Αθήνα, από την οποία ζητείται να πάρει τις σκληρές αποφάσεις και να δεχθεί συμβιβασμό στη βάση των δανειακών υποχρεώσεων προς τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

Ο κ. Κέρι αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, μίλησε «για τις θυσίες που έχει κληθεί να κάνει ο λαός της Ελλάδος, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία και επίσης τις προκλήσεις της τρομοκρατίας και της καταπολέμησης της. Αλλά ιδιαίτερα η οικονομία αυτή την στιγμή. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδος με μεταρρυθμίσεις και προσπάθεια ότι θα μπορέσει να χαράξει μια νέα πορεία», είπε ο Αμερικανός υπουργός.

Το θέμα του Σάββα Ξηρού συζητήθηκε στη συνάντηση των δύο υπουργών. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η συζήτηση έγινε μόνο προς το τέλος», όμως αμερικανική διπλωματική πηγή ενημέρωσε ότι «η θέση μας είναι γνωστή, είμαστε κάθετα αντίθετοι με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επηρεάζει δραματικά τις σχέσεις μας».

Το θέμα έθιξε ο κ. Κέρι λέγοντας ότι η τρομοκρατία είναι ζήτημα θεμελιακής σημασίας για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και γενικότερα για την εικόνα που θα έχει η Ελλάδα στην Αμερική.

«Είναι γνωστή», είπε ο κ. Κοτζιάς, «η σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στα θέματα τρομοκρατίας. Εμείς υπογραμμίσαμε την κατανόηση που έχουμε για τις ανησυχίες τους και τους εξηγήσαμε τον χαρακτήρα του νόμου».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ενώ με την κ. Βικτόρια Νούλαντ ο κ. Κοτζιάς συζήτησε το Κυπριακό.

Οι δηλώσεις του κ. Κοτζιά μετά τη συνάντησή του με τον Τζον Κέρι

Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Κέρι, ο Έλληνας υπουργός έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις προς τους Έλληνες ανταποκριτές και απάντησε σε ερωτήσεις:

Είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και φιλική συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον κ. Κέρι, όπως και με όλη την αμερικανική αντιπροσωπεία. Κουβεντιάσαμε, πριν από όλα, για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί, και σήμερα και προοπτικά, να βοηθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οικονομικά τη χώρα, για την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία, να έρθουν χρήματα, επενδύσεις και να αυξηθεί το εμπόριο.

Συζητήσαμε, επίσης, για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ, καθώς και τις εξελίξεις στην περιοχή και στο Κυπριακό. Κουβεντιάσαμε για τις συνθήκες οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή μας και για τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν. Τέλος, κάναμε και μια συζήτηση για το γνωστό νομοσχέδιο για το οποίο εξήγησα τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι μια στάση, η οποία προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός, όπως εξήγησα και στον κ. Υπουργό, ότι υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές για την ΕΛλάδα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές. Επίσης, εξήγησα, όπως δήλωσα και αρχικά μπαίνοντας στη συζήτηση, ότι ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου  δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νόμος και οι τροποποιήσεις που γίνανε το Σάββατο.

Ερώτηση: Τι σας απάντησε ο κ. Κέρι;

Δεν μου απάντησε αν ενθυμούμαι καλά. Φαντάζομαι ότι θα περιμένει να δει τις εξελίξεις για το συγκεκριμένο νόμο.

Ερώτηση: Πώς χαρακτηρίζετε τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα που είπε ότι αυτή η πράξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια μη φιλική πράξη, μια εχθρική ενέργεια;

Νομίζω ότι η μελέτη του νόμου θα έδινε μια διαφορετική απάντηση

Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε κάτι για το Κυπριακό;

Νομίζω ότι όλοι οι δυτικοί εταίροι μας ενδιαφέρονται για μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Εγώ προσωπικά, όπως εξηγώ πάντα και όπως έχω εξηγήσει και δημοσίως, για να υπάρξει λύση στο κυπριακό πρέπει να είναι μια καλή λύση που να την αποδέχεται ο κυπριακό λαός. Πρέπει να είναι μια λύση που αν θέλει να είναι ουσιαστική δεν θα πρέπει να αφήνει άλλα δικαιώματα στις ονομαζόμενες εγγυήτριες δυνάμεις

Ερώτηση: Συζητήθηκε επάνω αυτό;

Δεν συζητήθηκε επάνω στη συζήτηση. Με την κ. Νούλαντ, βγαίνοντας, το συζητήσαμε κατ’ιδίαν

Ερώτηση: Σε σχέση με τη Ρωσία;

Υπήρξε συζήτηση για τη Ρωσία. Τους εξηγήσαμε… Μας εξήγησαν τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απέναντι στη Ρωσία και στο πρόβλημα της Ουκρανίας. Τους εξηγήσαμε τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτήν την εποχή στην Ουκρανία, όπως επίσης ερωτηθήκαμε για το τελευταίο ταξίδι του Π/Θ Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τους εξηγήσαμε ότι είναι μια συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα. Ο κ. Κέρι είχε την καλοσύνη να μου πει ότι σε λίγες μέρες θα μας στείλουν και από την πλευρά τους προτάσεις που θα βοηθάνε την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Ερώτηση: Είπατε ότι δεν απάντησε στην τοποθέτησή σας ο κ. Κέρι. Όμως, φαντάζομαι ότι τοποθετήθηκε για το θέμα αυτό. Μπορείτε να μας πείτε τι σας είπε;

Εκείνος το τοποθέτησε το θέμα αυτό. Ότι είναι ένα ζήτημα θεμελιακής σημασίας για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και γενικότερα για την εικόνα που θα έχει η Ελλάδα στους αμερικανικούς θεσμούς. Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας. Είναι γνωστό και μάλιστα εμείς υπογραμμίσαμε, η ελληνική αντιπροσωπεία, και την κατανόηση που έχουμε στις ανησυχίες τους, αλλά ότι δεν ανταποκρίνονται αυτές στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου. Εξηγήσαμε το χαρακτήρα του νόμου, δηλαδή ότι είναι ένας νόμος που προβλέπει διαδικασίες, ιατρικό επιτελείο που θα διερευνήσει την κατάσταση των φυλακισμένων, υπάρχει μια δικαστική επιτροπή η οποία θα εγκρίνει αν μπορεί αυτό να γίνει ή όχι, υπάρχει ένα βραχιόλι το οποίο έχει μια συγκεκριμένη τεχνική, και μάλιστα του είπα ότι αν έχουν καλύτερη τεχνική εκείνοι θα μπορούσαμε να τη δούμε. Δεν έχουμε σε αυτά αντιρρήσεις. Αλλά υπογραμμίσαμε ταυτόχρονα ότι υπάρχουν πάντα τα ανθρώπινα ζητήματα και ένας άνθρωπος ο οποίος είναι, όχι μόνο ο συγκεκριμένος που γίνεται η συζήτηση αλλά όλοι στους οποίους αναφέρεται ο νόμος, θα πρέπει με ανθρωπιστική ευαισθησία να ανταποκριθούμε. Εξάλλου, μας το έχουν επιβάλει και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ιδιαίτερα αυτό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ερώτηση: Μιλήσατε μήπως για επίσκεψη του Πρωθυπουργού;

Δεν μιλήσαμε. Κάλεσα τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ τον κ. Κέρι να έρθει επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Για τα ζητήματα της οικονομίας, πιστεύετε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν ξανά με νέες ενέργειες να μας βοηθήσουν;

Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας και της γύρω περιοχής  και με αυτό το κριτήριο συζητούν με όλους.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal