Ο Πρόεδρος Ομπάμα φοβήθηκε να πει τη λέξη γενοκτονία – Ντροπή του λέει μία Αρμένισσα 101 ετών…




Μια επιζήσασα της σφαγής 1,5 εκατ. Αρμενίων πριν από έναν αιώνα, η οποία είναι σήμερα 101 ετών και ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, χαρακτήρισε “ντροπή” το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη “γενοκτονία” για να περιγράψει τα γεγονότα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Γεβνιγέ Σαλιμπιάν, η οποία ζει σε ένα γηροκομείο στην Καλιφόρνια, εκτίμησε ότι πρόκειται για μια πολιτική και στρατιωτική επιλογή, σε μια συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ενόψει της σημερινής εκατοστής επετείου από την έναρξη των σφαγών, που διήρκεσαν από το 1915 ως το 1917.
“Γιατί; Για πολιτικούς λόγους! Έχουν στρατιωτικές βάσεις στην Τουρκία. Για πολιτικούς λόγους, δεν θέλουν να την αναγνωρίσουν. Είναι ντροπή, είναι ντροπή για την Αμερική”, τόνισε η Σαλιμπιάν.

Σημειώνεται ότι παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και τα διόλου τιμητικά σχόλια ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε να κάνει τη διαφορά και να μείνει στην Ιστορία ως ο Αμερικανός πρόεδρος που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ακριβώς έναν αιώνα μετά την τραγωδία.

Με ανακοίνωσή του, που τελικά εκδόθηκε στις 23 Απριλίου, δηλαδή ένα 24ωρο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε τη Γενοκτονία των Αρμενίων «μεγάλη καταστροφή», «σφαγή», «φρικιαστική βία», «τρομερή σφαγή» και «σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας που τον έφερε τελικά στον Λευκό Οίκο το 2008, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχόταν να αναγνωρίσει την “γενοκτονία των Αρμενίων”. Αλλά αυτή την εβδομάδα, ενόψει της ιδιαίτερα συμβολικής επετείου των 100 ετών από τις σφαγές, ο Λευκός Οίκος απέφυγε επιμελώς αυτή τη λέξη.

Η Σαλιμπιάν θυμάται ακόμη την ημέρα που, ακόμη μικρό κορίτσι, άκουσε αστυνομικούς να χτυπούν την πόρτα του σπιτιού της για να απαιτήσουν η οικογένειά της να εγκαταλείψει αμέσως τη χώρα.

“Έκλαιγα (…). Ήμουν 7 ετών όταν φύγαμε. Ταξιδεύαμε με ένα κάρο που το έσερναν δύο άλογα”, αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Ήταν απόγευμα νομίζω όταν τα άλογα αφήνιασαν, ο αμαξάς δεν μπορούσε να προχωρήσει άλλο, το κάρο ανατράπηκε”, πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί είχαν καταθέσει ένα ψήφισμα στο Κογκρέσο με το οποίο κάλεσαν τον Μπαράκ Ομπάμα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων—έναν όρο που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ αφότου εξελέγη πρόεδρος.

Το 2014, ο Ομπάμα είχε κάνει λόγο για “μια από τις χειρότερες ωμότητες του 20ού αιώνα” και είχε καλέσει να υπάρξει μια “πλήρης, ειλικρινής και δίκαιη αναγνώριση των γεγονότων”.

Η Τουρκία αρνείται να παραδεχθεί ότι διαπράχθηκε γενοκτονία, ή μια σχεδιασμένη εκστρατεία συστηματικής εξολόθρευσης του αρμενικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Άγκυρα κάνει λόγο για τον θάνατο περίπου 500.000 Αρμενίων —η Αρμενία υπολογίζει ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν 1,5 εκατομμύριο— που είχαν ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας, εχθρού της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις εχθροπραξίες ή εξαιτίας του λιμού που προκάλεσε ο πόλεμος.

«Στις αρχές του 1915, ο αρμενικός λαός επί Οθωμανικής Αυτοκρατίας απελάθηκε, σφαγιάστηκε και περπάτησε σε πορείες θανάτου. Ο πολιτισμός και η κληρονομιά τους στην αρχαία πατρίδα τους εξαφανίστηκαν» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ομπάμα στην ανακοίνωσή του με αφορμή την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε τρεις προσωπικότητες, τον Αμερικανό πρεσβευτή Χένρι Μοργκεντάου που «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης και αντιπαρατέθηκε με τους Οθωμανούς ηγέτες» το 1915, τον κορυφαίο ακτιβιστή και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ραφαήλ Λέμκιν που επινόησε τον όρο «γενοκτονία» το 1944 και τον Πάπα Φραγκίσκο ο οποίος στις 12 Απριλίου χαρακτήρισε την τραγωδία ως την «πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: