Προειδοποίηση Λαγκάρντ στον Βαρουφάκη για τις δόσεις…




Τεράστιο ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Για το δημοσίευμα των Financial Times η κ. Λαγκάρντ είπε:

Oι καθυστερήσεις πληρωμών δεν έχουν εγκριθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου τα τελευταία 30 χρόνια, μπορεί τελικά να έγιναν κάποιες εξαιρέσεις σε κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες αλλά τελικά αυτές οι καθυστερήσεις δεν είχαν παραγωγικά αποτελέσματα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένας οργανισμό που διέπεται από κανόνες, όλες οι επιλογές είναι διαθέσιμες για όλες τις χώρες μέλη. Σίγουρα δεν θα ήταν μια εξέλιξη ταιριαστή ή μια εξέλιξη που θα συνιστούσαμε. Ποτέ μια αναπτυγμένη οικονομικά χώρα δεν μας ζήτησε καθυστέρηση στις αποπληρωμές των δανείων.

Και τελικά οι καθυστερήσεις πληρωμών μεταφράζονται ως ανάγκη έγκρισης επιπρόσθετης χρηματοδότησης προς αυτή την χώρα, και επιπρόσθετη χρηματοδότηση σημαίνει περαιτέρω χρηματοδότηση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, πολλά μέλη της οποίας είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την χώρα που ενδεχομένως ζητήσει καθυστέρηση πληρωμών.

Για το πρόβλημα ρευστότητας ανέφερε:

Η κατάσταση της ρευστότητας όλων των δανειζόμενων από εμάς χωρών μας απασχολεί, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες στις οποίες έχουμε δανείσει και μας απασχολεί η κατάσταση της και έχουμε εκφράσει τους προβληματισμούς μας και έχουμε εξηγήσει- στον κ. Βαρουφάκη- την πολιτική του Ταμείου και το τι δεν έχει υπάρξει προηγούμενο καθυστέρησης στην ιστορία του Ταμείου.

Ρωτήθηκε «ποια θα ήταν η συμβουλή σας στους Έλληνες;»:

Η συμβουλή μου δεν έχει αλλάξει: κάνετε την δουλειά, και αυτό σημαίνει να ασχοληθούν με το βραχυπρόθεσμο και το μεσοπρόθεσμο της οικονομίας. Ο στόχος που έχουμε όλοι είναι να ανακτήσουμε την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά για να το κάνουμε αυτό δεν γίνεται με μία πολιτική συμφωνία της τελευταίας στιγμής αλλά εξετάσουν μέτρα, να δεσμευθούν σε μεταρρυθμίσεις, να συμφωνήσουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Είναι η μεθοδική δουλειά των υπουργών Οικονομικών όπου και αν βρίσκονται και των δανειστών. Σίγουρα αυτό που ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε, με ταχύτερο ρυθμό και σίγουρα περισσότερο σε βάθος, είναι ακριβώς αυτή η άσκηση, ώστε οι μεταρρυθμίσεις θα μπορέσουν να εφαρμοσθούν ώστε να ενθαρρύνουν τους Έλληνες και την ελληνική οικονομία να είναι πιο σταθερή για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προχωρήσει μπροστά.

Άλλη ερώτηση ήταν «Είναι σοβαρό θέμα για το Ταμείο η μη πληρωμή»; Μιλήσατε για την έλλειψη προηγούμενου, του είπατε ότι δεν θα δώσετε, δεύτερον λέγεται ότι είναι ασφαλές το ΔΝΤ, μήπως υπονομεύει την ικανότητα του Ταμείου να το λέει στο μέλλον;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο δανεισμός στο Ταμείο είναι ο ασφαλέστερος δανεισμός που μπορεί να υπάρξει. Είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι, κι εγώ προσωπικά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: