Μικρή βελτίωση στη δημοτικότητα του Ολάντ… ο χρόνος γιατρεύει;
Η δημοτικότητα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ σημείωσε αύξηση, όμως στη μεγάλη πλειονότητά τους οι γάλλοι ψηφοφόροι παραμένουν δυσαρεστημένοι με την απόδοσή του, πράγμα που δημιουργεί αμφιβολίες για τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί, αναφέρεται σε δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για δημοσκόπηση αυτή της Opinionway, που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Le Figaro και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Στο πλαίσιο της έρευνας ερωτήθηκαν 1.016 πρόσωπα στις 15 και 16 Απριλίου. Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο σφάλματος 2-3%. Αναφέρεται πως 20% των ψηφοφόρων εγκρίνουν την προεδρία του Ολάντ, ποσοστό κατά πέντε μονάδες υψηλότερο από την προηγούμενη τέτοια δημοσκόπηση που είχε γίνει τον Οκτώβριο. Ωστόσο, τρία χρόνια αφότου ανέλαβε την προεδρία, περίπου 79% των Γάλλων λένε πως είναι δυσαρεστημένοι με τον πρόεδρο.

Η δημοτικότητα του Ολάντ είχε μειωθεί πέρυσι σε χαμηλό ποσοστά ρεκόρ για γάλλο αρχηγού κράτους — τον Σεπτέμβριο είχε πέσει στο 13% σε μια δημοσκόπηση. Η θέση του βελτιώθηκε εξαιτίας του τρόπου που χειρίσθηκε τις ένοπλες επιθέσεις ισλαμιστών τον Ιανουάριο στο Παρίσι, όμως έχει ακόμη μακρύ δρόμο για να μπορεί να ελπίζει ότι έχει πιθανότητες να κερδίσει μια δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017.

Σύμφωνα με την έρευνα της Opinionway, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ο Ολάντ δεν θα μπορούσε ούτε καν να περάσει στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών θα ερχόταν τρίτος και ο υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος UMP θα επικρατούσε, ενώ η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν θα καταλάμβανε τη δεύτερη θέση.

Ο Ολάντ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα επιδιώξει να επανεκλεγεί στην προεδρία. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η χειρότερη επίδοση του προέδρου είναι στην οικονομία, καθώς μόνο 14% των γάλλων ψηφοφόρων λένε πως κάνει καλή δουλειά στον τομέα αυτό.

Γ. Α.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required