Μιχ. Κόκκινος: «Tο πιο ισχυρό όπλο της Ελλάδας και του πατριωτικού τρόπου σκέψης είναι οι απόδημοι Έλληνες»




Μπήκε με ορμή και ενθουσιασμό και στρώθηκε στη δουλειά, δίνοντας αμέσως δείγματα γραφής, ως προς τη λειτουργική αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) με τη σύσταση υπηρεσίας άμεσης εξυπηρέτησης των αποδήμων.

Ο Μιχάλης Κόκκινος, ο 45χρονος δικηγόρος από τη Ρόδο, με θητεία σε επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, που ανέλαβε επικεφαλής εδώ και έναν μήνα το επιτελικό όργανο εφαρμογής της πολιτικής της Ελληνικής Πολιτείας για τους Έλληνες της Διασποράς, τη ΓΓΑΕ, θεωρεί κινητήριο δύναμη για την Ελλάδα τον πατριωτικό τρόπο σκέψης που έχουν οι ανά τον κόσμο ομογενείς, όπλο σε έναν κόσμο που, όπως λέει, πρέπει να αλλάξει και να γίνει με επίκεντρο τον άνθρωπο. Σήμερα φεύγει για τις ΗΠΑ, πλαισιώνοντας και προετοιμάζοντας την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά εκεί στο κομμάτι της ομογένειας.

Η συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Ποιο είναι το πρόγραμμά σας στην Αμερική, κ. Κόκκινε;

Απ: Στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στις ΗΠΑ είναι σαφές ότι ένα μεγάλο κομμάτι είναι η ελληνική ομογένεια, γιατί θεωρούμε ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης της Ελλάδας είναι να περάσουμε μέσα από τους αποδήμους ακριβώς αυτό το μήνυμα της αλλαγής πολιτικής για την οικονομική κρίση που μαστίζει όλο τον κόσμο με επίκεντρο τον άνθρωπο ξεφεύγοντας από τη μονεταριστική πολιτική της Ευρώπης που πλήττει ιδιαίτερα και τη χώρα μας.

Είδαμε, όταν ξεκίνησε η κρίση το 2008 στην Αμερική, την κυβέρνηση Ομπάμα, να τα καταφέρνει να ξεφύγει χωρίς την καταστροφή της μεσαίας τάξης, όπως συνέβη αντίθετα στην Ελλάδα.

Και το ιδανικότερο target group για να περάσει αυτή η πολιτική φιλοσοφία είναι οι Έλληνες ομογενείς, γιατί είναι αυτοί που κράτησαν την ελληνικότητα μέσα στη ψυχή τους όλα αυτά τα χρόνια.

Σαφέστατα ο υπουργός δεν θα μπορούσε να μην έχει στο πρόγραμμά του τους Έλληνες ομογενείς. Λόγω του γεγονότος ότι το ταξίδι του υπουργού ξεκινά από την Ουάσιγκτον και καταλήγει στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ στο υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να μην αφήσει κομμάτι ελληνικό που να μην έχει δει και να μην έχει μιλήσει, για να περάσει αυτό το μήνυμα ούτως ώστε όλοι αυτοί οι άνθρωποι έτοιμοι, ποτισμένοι από αυτό το μήνυμα να συναντηθούν με τον υπουργό.

Ερ: Ποιους θα συναντήσετε;

Απ: Έτσι το δικό μου ταξίδι είναι στη Νέα Υόρκη, όπου θα δούμε σε συνεργασία με τον γενικό πρόξενο της ΝΥ, τον κ. Ηλιόπουλο, όλους τους Έλληνες, τους ανθρώπους που έχουν έστω και ένα κομμάτι ελληνικό DNA στο αίμα τους για να μπορέσουμε να το ενισχύσουμε. Από την Ομοσπονδία που περιλαμβάνει όλες τις ελληνικές οργανώσεις, μέχρι την κάθε τοπική οργάνωση ξεχωριστά, αλλά θα δούμε και αυτό που τόσα χρόνια έχουμε χάσει: τις ενώσεις των επιστημόνων, τους ανθρώπους, που προοδεύουν σε επιστημονικές οργανώσεις και μας κάνουν περήφανους από αυτά που διαβάζουμε και μελετούμε.

Ερ: Ποιο είναι το στοίχημα για εσάς;

Απ: Το μεγάλο στοίχημα είναι ένα και μόνο: Αυτό το θαύμα που πέτυχε η Αμερική να ξεφύγει από την κρίση, που δεν καταλαβαίνει η Ευρώπη, είναιότι ο άνθρωπος δεν είναι και ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ψηφία ενός τραπεζικού λογαριασμού ή μιας πιστωτικής κάρτας. Είναι ένας ελληνικός τρόπος σκέψης που έρχεται από τα πανάρχαια χρόνια. Οι μόνοι που μπορούν να το περάσουν στις κοινωνίες είναι οι Έλληνες και οι φίλοι τους. Οι Αμερικανοί το κατάλαβαν πολύ γρήγορα και το έχουν περάσει στις οικονομικές πολιτικές τους. Καιρός είναι να το καταλάβουν και οι Ευρωπαίοι. Και αυτό θα το περάσουμε μόνο από τους Έλληνες απόδημους.

Ερ: Ως προς την ομογένεια, ποιο είναι το στίγμα της νέας κυβέρνησης; Η Ελλάδα τι σκοπεύει να κάνει, πώς θα αξιοποιήσει τους ομογενείς της; Η ομογένεια αισθάνεται εγκαταλελειμμένη και κυρίως οι Ελληνοαμερικάνοι, που έρχονται και τραβούν το μανίκι της Ελλάδας λέγοντας «κάντε κάτι να σας βοηθήσουμε»…

Απ: Ευχαριστώ για την ερώτηση. Εμείς τι προσφέρουμε: Από τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε τη ΓΓΑΕ άρχισαν τα πράγματα να αλλάζουν σε μια λέξη που λέγεται εξωστρέφεια. Πλέον δεν μιλάμε εμείς, ακούμε και μέσα στη λογική του ακούμε εμείς η πρώτη κίνηση που κάναμε είναι να προσπαθήσουμε να σπάσουμε τη γραφειοκρατία για τον Έλληνα ομογενή.

Έτσι, το πρώτο πράγμα που ιδρύθηκε είναι το Γραφείο Εξυπηρέτησης Αποδήμου μέσα στη ΓΓΑΕ με μία μόνο υπογραφή. Αυτό το γραφείο που ήδη έχει έναν υπάλληλο και έναν βοηθό συνδέεται διαδικτυακά με όλα τα υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς, ούτως ώστε ο απόδημος πλέον όποιο πρόβλημα έχει είτε είναι στρατολογικό, είτε περιουσιακό, είτε είναι κάποιο πρόβλημα που μπορεί να έχει με το δήμο ή την κοινότητά του, να λύνεται αυτομάτως.

Τον απόδημο δεν τον θέλουμε μόνο για τουρίστα, τον θέλουμε και για επενδυτή, και στην πατρίδα του τις περισσότερες μέρες, τον θέλουμε ακόμα και για ευεργέτη, διότι όλα αυτά τα χρόνια με την ευεργεσία ουσιαστικά αυτή η χώρα αναπτύχθηκε. Και για να είναι κάποιος ευεργέτης πρέπει να έχει και εκπτώσεις φόρου, άρα θα πρέπει να έχουμε και μία άμεση συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών. Όλα αυτά, λοιπόν, γίνονται και γίνονται από το γραφείο αποδήμων σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών που ήδη ετοιμάζει κάτι. Γιατί η συνεργασία που θέλουμε με το ΥΠΕΞ είναι το πρόγραμμα που ήδη ετοιμάζεται ούτως ώστε αυτό που φτιάχνουμε εμείς στην Ελλάδα να μπορεί ο απόδημος να το χρησιμοποιήσει στη χώρα της διαμονής του.

Ερ: Στις σκέψεις σας υπάρχει και κάποια νέα διευθέτηση της φορολόγησης των ομογενών;

Απ: Καταρχάς το πρώτο έγγραφο που κάναμε προς το υπουργείο ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση, όσον αφορά τους Κωνσταντινουπολίτες. Υπήρχε ένα επίδομα, το οποίο λάμβαναν αυτοί οι άνθρωποι και το οποίο μπήκε σε μια διαδικασία φορολόγησης, την οποία θεωρήσαμε άδικη, διότι ο λόγος που δόθηκε το συγκεκριμένο επίδομα στους ανθρώπους αυτούς ήταν και εθνικός και πατριωτικός και ουσιαστικός. Το να παίρνουν ένα ελάχιστο επίδομα 300 ή 250 ευρώ και να φορολογείται κι αυτό δεν το θεωρώ καθόλου πατριωτικό. Αυτό έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα το ξανακοιτάμε με την ομάδα της κ. Βαλαβάνη και του κ. Βαρουφάκη.

Ερ: Θα «τρέξετε» και το θέμα των επενδύσεων μέσα από την ομογένεια;

Απ: Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες επενδύσεων για τους ομογενείς μας. Όχι μόνο να ανοίγουμε τις πόρτες στους Κινέζους, τους Αμερικάνους, τους Άγγλους, τους Γάλλους και σε όποιους θέλουν να επενδύσουν, υπάρχουν και Έλληνες που ζουν σε αυτές τις χώρες και δεν είδα την ίδια χαρά, το ίδιο άνοιγμα, τουλάχιστον από τους προηγούμενους, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις πόρτες και σε αυτούς. Είναι και οι Ελληνο-αυστραλοί, και οι Ελληνο-αμερικάνοι, και οι Ελληνο-γάλλοι το ίδιο καλοί επενδυτές. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία, δεν θα περνάμε τον Έλληνα μέσα από 15 κόσκινα, προκειμένου να κάνει μια επένδυση στην Ελλάδα.

Θα προτιμούσα να προσδιορίζουμε την επένδυση στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Έχουμε γεμίσει από ξενοδοχεία. Αν θέλουμε άλλα ξενοδοχεία πάμε στα μικρά νησιά που δεν έχουν, αν τα θέλουμε.

Ερ: Δηλαδή;

Απ: Παραγωγή και μεταποίηση. Να μπορεί ο Ελληνο-αμερικάνος που έρχεται στο γραφείο μου να μη λέει ότι πέντε χρόνια είναι «δεμένος» από τη γραφειοκρατία, όταν ζητάει να παράξει πρωτογενή τομέα. Να φυτέψει, δηλαδή, να παράξει ένα προϊόν και να το εξάγει όχι ως προϊόν, γιατί δεν μπορεί επειδή είναι πολύ βαρύ, αλλά να το μεταποιήσει στην Ελλάδα και να το βγάλει έξω. Δεν μπορεί να τον ρωτάνε ως τι θα φύγει. Αυτή η ερώτηση, νομίζω, μας προσβάλλει ως λαό: ως τι θα φύγει; Θέλω να παράξω, δηλ. να έχω πρωτογενή τομέα, να μεταποιήσω, να έχω δηλ. δευτερογενή τομέα. Αυτό είναι το plan b της Ελλάδας. Ας διευκολύνουμε αυτές τις διαδικασίες και ας αφήσουμε τα μεγάλα λόγια.

Ερ: Υπάρχει ενδιαφέρον;

Απ: Σαφέστατα ναι.

Ερ: Από τους Αμερικάνους;

Απ: Όχι μόνο. Από πολλούς. Από όλα τα μέρη της γης. Και δεν θα αφήσουμε γωνιά που να μην πάμε. Αυτό λέω «εξωστρέφεια της ΓΓΑΕ». Δεν θα αφήσουμε γωνιά της γης που να μην πατήσουμε. Γιατί μέχρι τώρα καθόμασταν σε ένα γραφείο και τους περιμέναμε να έρθουν.

Ερ: Ουσιαστικά αναβαθμίζεται η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού; Μπαίνει δυναμικά στο επενδυτικό κομμάτι;

Απ: Μπαίνει σε ο,τιδήποτε έχει να κάνει με την ενεργοποίηση του απόδημου Έλληνα. Υπάρχουν οι υπηρεσίες που ασχολούνται με αυτό. Μόλις έχουμε μια τέτοια διαδικασία, θα ενημερώνουμε την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για να προχωρήσει στα περαιτέρω βήματα. Αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διευκολύνουμε τον ομογενή, φτάνοντάς τον σε ένα σημείο να έχει να υπογράψει ένα και μόνο χαρτί για να προχωρήσει την επένδυσή του.

Ερ: Δικτύωση επιστημόνων ελληνικής καταγωγής. Αυτό είναι μία φιλόδοξη πρόθεση που ακούω πάρα πολλά χρόνια…

Απ: Έχει γίνει, αλλά τι μπορεί να αποφέρει αυτό ουσιαστικά; Η δικτύωση είναι ένα πολύ βασικό πράγμα, αλλά τι μπορεί να αποφέρει στην Ελλάδα αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή;

Οι πρώτες κουβέντες που άκουσα στη ΓΓΑΕ είναι «φοβόμαστε μην τους χάσουμε». Αυτό είναι θλιβερό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι τα μεγαλύτερα μυαλά τα δικά μας που φύγανε έξω ή που ήταν έξω, είναι αυτοί για τους οποίους καμαρώνουμε. Εκεί είναι το στοίχημά μας. Τι θα αποφέρει στην Ελλάδα. Πέρα από το ότι μπορεί να αποφέρει τεχνογνωσία σε πολλά πράγματα, το know how σε νέες τεχνολογίες, μπορεί να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές του ελληνικού τρόπου σκέψης με τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι στην πρώτη γραμμή, συμμετέχουν σε fora, σε μεγάλες συζητήσεις, λαμβάνουν μέρος στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου τους, αλλά και του παγκόσμιου τρόπου σκέψης, μπορούν να στηρίξουν το ότι πρέπει να αλλάξουμε, να γυρίσουμε σελίδα πλέον στην οικονομική ζωή του κόσμου. Είναι οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι μεγάλοι επιστήμονες. Άρα το πιο ισχυρό όπλο της πατρίδας και του πατριωτικού τρόπου σκέψης είναι αυτοί. Αυτό που θα χρησιμοποιήσει η πατρίδα.

Σ. Αραβοπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: