Μέτρησε αντιδράσεις ενόψει δύσκολης συνέχειας ο Άιντα – Επιχείρησε να περάσει θέσεις στη διαδικασία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Λευκωσία δεν θεωρεί τυχαίες τις δηλώσεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ωστόσο αποδέχεται τις διευκρινίσεις που έδωσε για να μην επηρεαστεί η νέα φάση των διαπραγματεύσεων, διαμηνύοντάς του πως αυτή θα είναι η τελευταία φορά. Αυτά αναφέρουν αρμόδιες πηγές, που εκτιμούν ότι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό προέβη στις δηλώσεις αυτές σε τρία ΜΜΕ (Κυπριακό Πρακτορείο, Ασσοσιέιτεντ Πρες και Κίπρις), για μια σειρά λόγους, που συνδέονται πρωτίστως με τη διαχείριση της επόμενης φάσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Πρώτον, επιχείρησε να μετρήσει αντιδράσεις για μια σειρά θέσεις που αφορούν τα ζητήματα των υδρογονανθράκων και των ερευνών, όπως και των δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Αναλόγως των αντιδράσεων (που υπήρξαν έντονες) θα προσπαθήσει να διαμορφώσει και την τακτική του.

Δεύτερον, επιχείρησε να «προστατεύσει» τη νέα φάση της διαδικασίας και να αποτρέψει διακοπή της, όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο με την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Επειδή ακριβώς φαίνεται ότι φοβάται νέα εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ προσπάθησε, επιστρατεύοντας μια επιφανειακή προσέγγιση, η οποία στερείται νομικής και πολιτικής βάσης, να υποστηρίξει πως δεν συνιστούν παραβίαση σεισμικές έρευνες. Παραβίαση θεωρεί την εξόρυξη, όπως είπε στη συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο, προκαλώντας απορίες και αντιδράσεις. Διαβαθμίζει, δηλαδή, τις παραβιάσεις, θέλοντας να υποβαθμίσει τις σεισμικές έρευνες. Προερχόμενος από μια χώρα που έχει παράδοση στα ζητήματα αυτά, με άρτιο θεσμικό πλαίσιο για τους υδρογονάνθρακες, δεν μπορεί  και δεν δικαιολογείται να διατυπώνει τέτοιες απόψεις. Ιδιαίτερα, όταν διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας και τώρα θητεύει ως σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Είναι, ωστόσο, προφανές ότι η παρουσίαση τέτοιων απόψεων είχαν ως στόχο να καταθέσει προληπτικά  μια θέση ενόψει πιθανής επανόδου στην κυπριακή ΑΟΖ της Τουρκίας με πλοία. Εάν αυτή η εκτίμηση ισχύει τότε οι διαβεβαιώσεις που έφερε ο κ. Άιντα στη Λευκωσία από την Τουρκία δεν πρέπει ισχύουν και τούτο μένει να αποδεχθεί στη συνέχεια.

Τρίτον, είναι προφανές ότι ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα δεν έχει διαβάσει προσεκτικά τον φάκελο για το Κυπριακό. Δεν ασχολείται με την ιστορία του προβλήματος, την πορεία του, τα αγκάθια του, ακόμη και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Όπως, δηλαδή, λειτουργούσε ένας από τους προκατόχους του, ο Άλβαρο ντε Σότο, του οποίου η αποστολή απέτυχε.

Δεν είναι πάντως τυχαία που μετά τις δηλώσεις του και πριν αναχωρήσει από το νησί, Κύπριος αξιωματούχος του είχε υποδείξει με νόημα πως «δεν υπερασπίζεται τα Ηνωμένα Έθνη» με τα όσα αναφέρει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε χθες στο κρατικό ραδιόφωνο ότι αναμένει από τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και να μην επαναλάβει αναφορές όπως τις προχθεσινές για το θέμα των υδρογονανθράκων και την ουσία του Κυπριακού. Τοποθέτηση που έχει ερμηνευθεί ως τελευταία προειδοποίηση προς τον αξιωματούχο του διεθνούς οργανισμού. «Αναμένουμε από τον κ. Άιντα», τόνισε ο εκπρόσωπος, «να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας και να μην επαναλάβει ανάλογες αναφορές». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετέφερε ουσιαστικά με τη δήλωσή του την έντονη ενόχληση του Προέδρου για τη στάση του κ. Άιντα. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία είναι επικεντρωμένη στην επικείμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που χρονικά τοποθετείται στα μέσα Μαΐου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως η  ελληνοκυπριακή πλευρά επικεντρώνεται στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ναμί: Η διεθνής κοινότητα βαρέθηκε το Κυπριακό

Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί εκτιμά πως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τη δεύτερη βδομάδα του Μάιου υποστηρίζοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν. Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, είπε πως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει αναπτυχθεί ένα πνεύμα που λέει ‘’φτάνει πια’’.

Ανέφερε ότι στην τελευταία του συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν Κι Μουν του διαβίβασε πως τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται πλέον σε μια τελευταία προσπάθεια. Ο κ. Ναμί είπε ότι επιθυμεί όπως τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίσουν εντατικά τη διαδικασία και να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι θεωρεί πολύ σημαντικές τις δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαρθ Άιντα. «Ο Άιντα λέει για τον εαυτό του ότι θα είναι ο τελευταίος ειδικός σύμβουλος. Ελπίζουμε να είναι έτσι. Όπως είπε και ο κ. Άιντα οι διαπραγματεύσεις, που θα ξεκινήσουν μετά τις εκλογές, να καταλήξουν με επιτυχία μέσα στο 2015».

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού ανέφερε πως «κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη συνάντηση θα είναι μια συνάντηση σχετικά με τη δομή που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις από εδώ και μπρος. Οι συναντήσεις που θα ακολουθήσουν οπωσδήποτε θα αφορούν το περιεχόμενο. Τα θέματα που έμειναν ανοιχτά είναι γνωστά. Θα διεξαχθούν στο πλαίσιο ενός γνωστού πλάνου εργασίας και στο τέλος αυτών των ασκήσεων θα πραγματοποιηθεί ένα διεθνές συνέδριο. Με αυτό τον τρόπο θα τεθεί το τέλος. Ελπίζω η ε/κ πλευρά να δείξει την αναγκαία πολιτική βούληση για να γίνει αυτό πραγματικότητα», είπε ο Οζντίλ Ναμί.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2015 ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ

Η ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ πλευρά σχεδιάζει διαπραγματεύσεις με στόχο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο τέλος του 2015. Αυτό δήλωσε στην Κίπρις ο Τ/κ διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν. Η τ/κ πλευρά, συνέχισε ο Ολγκούν, συμφωνεί με τη δήλωση του κ. Άιντα ότι το 2015 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά, λέγοντας ότι η ημερομηνία της επανέναρξης των συνομιλιών εξαρτάται από την προετοιμασία του νέου Τ/κ ηγέτη που θα εκλεγεί στις 19 Απριλίου στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι ορισμένοι υποψήφιοι είναι πιο έτοιμοι από τους άλλους.

Ο κ. Άιντα, είπε, θα αναλάβει πρωτοβουλία μετά τις «εκλογές» για τον καθορισμό ραντεβού με τη συμφωνία και των δύο πλευρών. Σημείωσε ωστόσο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα λείπει στο εξωτερικό μεταξύ 8 και 12 Μαίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: