Μέτρα που θα οδηγήσουν στους στόχους του προγράμματος ζητά η Κριστίν Λαγκάρντ




Το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να πάψουν τα λόγια και να επιταχύνει η δουλειά έστειλε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σήμερα Μ. Πέμπτη στο Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council) στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα, εμφανίσθηκε δεκτική στο να επιδειχθεί σεβασμός σε πολιτικές δεσμεύσεις που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, μετά από ομιλία που απεύθυνε στο Atlantic Council η κ. Λαγκάρντ επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα κατέβαλε σήμερα την δόση προς το ΔΝΤ. «Οι Έλληνες σας πλήρωσαν;», ρώτησε ο συντονιστής. «Ναι. Πήρα πίσω τα λεφτά μου», απάντησε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ερωτηθείσα για την συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ δεν υπεισήρθε σε λεπτομέρειες, αλλά ήταν ξεκάθαρη ως προς το τι πρέπει να γίνει. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Τι είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει τώρα; Να σταματήσουμε τα λόγια και να προχωρήσουμε την δουλειά. Πρέπει οι ελληνικές αρχές μαζί με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών, όπως τους λέμε τώρα, να κάτσουν κάτω, να προχωρήσουν την δουλειά, και να επικεντρώσουν στον στόχο: τι πρέπει να  γίνει για το καλό της Ελλάδας, το οποίο είναι η αποκατάσταση της οικονομίας και η σταθεροποίηση της. Κάνοντας αυτό θα επανακτήσουν και θα εγκαθιδρύσουν ξανά την εθνική κυριαρχία της χώρας».

Η ίδια ξεκαθάρισε πως θα επιδειχθεί διάθεση σεβασμού κάποιων δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα, χωρίς όμως να υπάρξουν αποκλίσεις από τα μέτρα που θα πετύχουν τους στόχους του ελληνικού προγράμματος.«Από την πλευρά μας είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, οπουδήποτε, στην Αθηνά, στις Βρυξέλλες ή στην Ουάσιγκτον να βοηθήσουμε πραγματικά τη χώρα να περιηγηθεί μέσα από μέτρα που θα αποδώσουν τους στόχους του προγράμματος, σεβόμενοι παράλληλα κάποιες από τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια του πολιτικού κύκλου».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στις δυσκολίες της προσαρμογής αυτής: «Είναι ένα δύσκολο μονοπάτι, αλλά πρέπει να περπατηθεί για να βελτιωθεί η κατάσταση»,ξεκαθάρισε.

Αναφερόμενη στην ευρωζώνη η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε σε περιπτώσεις χώρων που ξεκίνησαν να κάνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά ενδεχομένως να μην τις προχωρήσουν με «θέρμη», καθώς τις ευνοεί το φθηνό πετρέλαιο, οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η ίδια ανεγνώρισε πως αυτό το περιβάλλον δεν ευνοεί την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ωστόσο είπε πως ήταν «απελπισία» να μη γίνουν αυτές.

Θανάσης Κουκάκης, www.in.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: