Μετωπική σύγκρουση Ομπάμα-Νετανιάχου: Το Τελ Αβίβ απέρριψε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν




Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε τους πανηγυρισμούς για την επίτευξη μια συμφωνίας- πλαισίου σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μεταξύ της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) και του Ιράν υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να μάχεται προκειμένου να εμποδίσει μια “κακή” τελική συμφωνία, μετέδωσαν το Πρακτορείο Reuters και το Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ).

Ο Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτς επισήμανε σε ένα δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά τις ανακοινώσεις στην Ελβετία: “Τα χαμόγελα στη Λωζάννη είναι αποκομμένα από την οικτρή πραγματικότητα για την οποία το Ιράν αρνείται να κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση σχετικά με το θέμα των πυρηνικών και συνεχίζει να απειλεί το Ισραήλ και όλες τις χώρες στη Μέση Ανατολή”.

“Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να εξηγήσουμε και να πείσουμε τον κόσμο, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε μια κακή (τελική) συμφωνία”.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό του Ιραήλ, Μπενιαμίν Νετιανιάχου, με θέμα συζήτησης τη συμφωνία που επετεύχθη εχθές μεταξύ του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα είπε στον Νετανιάχου ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας μακροπρόθεσμης λύσης που αποσκοπεί στον περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν και τον αποκλεισμό της δυνατότητας ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η πρόοδος στο πυρηνικό μέτωπο δεν μειώνει τις ανησυχίες σχετικά με την «υποστήριξη του Ιράν στην τρομοκρατία αλλά και τις απειλές εναντίον του Ισραήλ».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με τον βασιλια της Σαουδικής Αραβίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμντουλαζίζ αλ Σαούντ και συζήτησαν σχετικά με τη συμφωνία που επετεύχθη εχθές στη Λωζάνη της Ελβετίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκό Οίκος.

Ο Ομπάμα κάλεσε επίσης τον Σαλμάν και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου στην εξοχική του κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ για μια σύνοδο κορυφής κατά την οποία θα συνεχιστούν οι συζητήσεις γύρω από το Ιράν.

Η Μόσχα χαιρετίζει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Η Ρωσία χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μερικές ώρες νωρίτερα από τους διαπραγματευτές στη Λωζάννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εκτιμώντας ότι συνιστά μια αναγνώριση του “άνευ όρων” δικαιώματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας να διαθέτει ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα.

“Σε αυτή τη συμφωνία διατυπώνεται εκ νέου η αρχή που έχει διατυπώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλαδή το άνευ όρων δικαίωμα του Ιράν να διαθέτει ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα”, τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες.

Εξάλλου, η ρωσική διπλωματία έκρινε ότι η συμφωνία η οποία επετεύχθη στη Λωζάννη θα συμβάλλει να βελτιωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εν μέρει διότι η Τεχεράνη θα είναι σε θέση να λαμβάνει μέρος πιο ενεργά στις προσπάθειες για τη διευθέτηση κρίσεων στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, REUTERS, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: