Λαγκάρντ: Θα κάνει όσα μου υποσχέθηκε ο κ. Βαρουφάκης;




Η κ. Κριστίν Λαγκάρντ έκανε νέα παρέμβαση για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση για να συμφωνήσει με τους δανειστές σε ένα υλοποιήσιμο πρόγραμμα.

Ρωτήθηκε βέβαια από την Αμερικανίδα δημοσιογράφο, αλλά δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική. Αλλωστε η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, την περασμένη Κυριακή, ήταν δύσκολη και σε μερικές περιπτώσεις η διαφωνία ήταν απόλυτη.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε στην Δημόσια Αμερικανική Τηλεόραση (PBS) ότι τα περισσότερα από τα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ληφθεί, σε τέτοιο βαθμό ώστε η χώρα, το 2014, κατά πάσα πιθανότητα, και ελπίζουμε το 2015, θα παραδώσει ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Αλλά αυτό που είναι απολύτως αναγκαίο, συνέχισε, και δεν έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, είναι σε βάθος διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση του δυναμικού της ελληνικής οικονομίας, για να βγάλει από το αδιέξοδο την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και να δοθεί πρόσβαση σε θέσεις εργασίας για τους νέους.

Στο σημείο αυτό, είπε, θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το παιδικό γάλα πωλείται μόνο στα φαρμακεία. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος γι ‘αυτό. Όταν επωλείτο και εκτός φαρμακείων η τιμή μειώθηκε. Όμως, επανήλθε γρήγορα πίσω στα φαρμακεία. Αυτό δεν είναι μια καλή ιδέα.

Ένα άλλο παράδειγμα, υπογράμμισε, είναι οι μεταφορές. Είναι προστατευτόμενες. Και εμποδίζεται η πρόσβαση σε νέους παίκτες και στους νεοεισερχόμενους. Το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι καταδικασμένο και επιβαρύνει την ελληνική οικονομία. Δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί.

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι την Ελλάδα χωρίζει από την Αμερική ένας ωκεανός και ίσως να μην επηρεάζει τους Αμερικανούς η κρίση, η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι ο κόσμος είναι τόσο αλληλένδετος, ώστε η αστάθεια σε κάθε γωνιά του κόσμου πρόκειται να επηρεάσει όλες τις άλλες γωνίες. Και όλοι έχουν συμφέρον στη σταθερότητα και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Αναφερόμενη στη δόση που πλήρωσε χθες η Ελλάδα, είπε ότι ο κ. Βαρουφάκης της υποσχέθηκε ότι θα το κάνει, και το έκανε, αλλά –συνέχισε- δεν γνωρίζω αν θα υλοποιήσει και τα υπόλοιπα στα οποία μου υποσχέθηκε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ IMF

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: