Κρίσιμη σύμμαχος των ΗΠΑ η Τουρκία, μόνο που είναι προβληματική και άπιστη




Στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu, στην Ουάσιγκτον και στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, John Kerry, αναφέρεται άρθρο του Halil Danismaz, προέδρου της Turkish Heritage Organization, μιας μη κυβερνητικής αμερικανικής οργάνωσης που προωθεί τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η οργάνωση χρηματοδοτείται από την Τουρκία.Το φιλοτουρκικό κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  THE HILL και φέρει τίτλο «Turkey: A critical US ally for Middle East stability» σημειώνοντας ότι η επίσκεψη δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε μια πιο κρίσιμη περίοδο, καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, το πιο πιεστικό ζήτημα σε όλες τις συναντήσεις, από το Κογκρέσο μέχρι τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ήταν η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου σταθερότητας στην περιοχή, ειδικά όσον αφορά στη συνεχιζόμενη διένεξη στη Συρία. Στην πραγματικότητα, οι συνομιλίες “δεν πήγαν καλά” καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί μία αντιαμερικανική και αντισυμμαχική πολιτική.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν ήδη πραγματοποιήσει τα πρώτα θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Τον Μάρτιο, το Πεντάγωνο επέλεξε τους πρώτους 400 Σύρους για να συμμετάσχουν στο κοινό πρόγραμμα εκπαίδευσης επί τουρκικού εδάφους, ώστε να μπορέσουν να εκπαιδεύσουν οι ίδιοι τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες, που μάχονται κατά των δυνάμεων που επιχειρούν να διαλύσουν τη χώρα τους. Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Αμερικανικό Κογκρέσο με 500 εκ. δολάρια, αναμένεται να εκπαιδεύσει 3.000 Σύρους έως τα τέλη του 2015 και συνολικά 5.000 έως τον Απρίλιο του 2016. Οι δύο χώρες θα πρέπει ωστόσο να διασφαλίσουν ότι αυτό είναι το πρώτο και όχι το μόνο βήμα για μια μακροπρόθεσμη λύση, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Για να επιτευχθεί αυτό γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τόσο την απειλή του ISIS όπως και καθεστώς Άσσαντ, δεν είναι δυνατή η επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης στη Συρία.

Μολονότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν διαμορφώσει ένα σημαντικό πλαίσιο συνεργασίας, υπάρχουν πολλές δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας. Ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, όπως έχει ζητήσει κατά το παρελθόν η Τουρκία, θα επέτρεπε στην αμερικανοκινούμενη συμμαχία να προστατεύσει καλύτερα και να στηρίξει τη συριακή αντιπολίτευση από τις επιθέσεις του ISIS και τις δυνάμεις του Άσσαντ. Η Ουάσιγκτον απέρριψε το τουρκικό αίτημα.

Ο συγγραφέας σημείωνει ότι η ανταλλαγή επίσης πιο επικαιροποιημένων πληροφοριών θα επέτρεπε στην Τουρκία να επιτηρεί καλύτερα και να ελέγχει τα κύματα των ανθρώπων που διακινούνται μέσω των συνόρων της. Τους τελευταίους μήνες η αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών επέτρεψε τον εντοπισμό διαφόρων Ευρωπαίων πολιτών που επιχείρησαν να εισέλθουν στη Συρία μέσω της Τουρκίας. Η ενίσχυση ωστόσο αυτών των προσπαθειών θα περιόριζε περαιτέρω το κύμα μαχητών προς την τρομοκρατική οργάνωση.

http://thehill.com/blogs/congress-blog/foreign-policy/239575-turkey-a-critical-us-ally-for-middle-east-stability

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: