Ο Λιού κάλεσε την Ελλάδα να αφήσει κατά μέρος τη ρητορική – Κλοιός πιέσεων στον Βαρουφάκη –
ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Σκληρή τεχνική δουλειά και μελέτη του προϋπολογισμού γραμμή προς γραμμή, όπως και να σταματήσει αμέσως η ρητορική, ζήτησε ο ο Τζακ Λιου από τον Γιάννη Βαρουφάκη απαιτώντας να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση το ταχύτερο δυνατόν. Οι χθεσινές δηλώσεις του, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, προκάλεσαν αίσθηση στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για το είδος της λεπτομερειακής δουλειάς που απαιτεί κυριολεκτικά να μελετήσεις γραμμή προς γραμμή τον προϋπολογισμό σου», ανέφερε ο Τζακ Λου μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών.

«Αυτό δεν λύνεται με ομιλίες, δεν λύνεται με ρητορική. Αυτό λύνεται με σκληρή τεχνική δουλειά», πρόσθεσε ο Λιου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα της ρητορικής ήταν απόλυτος στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον κ. Βαρουφάκη.

Ενας βετεράνος αξιωματούχος με εμπειρία σε θέματα της Ελλάδας, και ο οποίος υπηρέτησε στην αμερικανική πρεσβεία, αναρωτήθηκε μιλώντας στην ιστοσελίδα μας: “Θα ακούσει η Ελλάδα τη μοναδική σύμμαχο χώρα που της απέμεινε στα θέματα της Οικονομίας;” αναφερόμενος βεβαίως στην Αμερική και τον Πρόεδρο της Μπάρακ Ομπάμα.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση που είχε συνταχθεί προκειμένου να διανεμηθεί σε μια συνεδρίαση της διευθύνουσας επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο αμερικανός υπουργός ανέφερε: «Προτρέπουμε τις ελληνικές αρχές να δεσμευτούν σύντομα και πλήρως στις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με τους διεθνείς εταίρους τους».

«Το να μη επιτευχθεί συμφωνία θα προκαλούσε άμεσα δοκιμασίες στην Ελλάδα και αβεβαιότητα στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία ευρύτερα», σημείωσε.

Lew-Lagarde01-17april2015

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζακ Λιου κάλεσε χθες την κυβέρνηση της Ελλάδας να παρουσιάσει ένα λεπτομερειακό πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς πιστωτές της, μελετώντας “γραμμή προς γραμμή” τον προϋπολογισμό της. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, που συναντήθηκε με τον κ. Λιού, βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους.

“Πιστεύω ότι πρόκειται για το είδος της λεπτομερειακής δουλειάς που απαιτεί κυριολεκτικά να μελετήσεις γραμμή προς γραμμή τον προϋπολογισμό σου”, ανέφερε ο Τζακ Λιου μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε πως κάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη να συμβάλει να εξευρεθεί λύση το ταχύτερο.

“Αυτό δεν λύνεται με ομιλίες, δεν λύνεται με ρητορική. Αυτό λύνεται με σκληρή τεχνική δουλειά”, πρόσθεσε ο Τζακ Λιου.

Το ζήτημα της Ελλάδας, αν και τυπικά δεν επρόκειτο να απασχολήσει τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20), ή τις εαρινές συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι ανάμεσα σε αυτά που συζητώνται περισσότερο στην Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες.

Στην ανακοίνωση της G20, έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών, ο τόνος ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά υπήρξε αναφορά στα προβλήματα της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, αν και όχι ονομαστική.

“Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν ισορροπήσει περισσότερο από την τελευταία συνάντησή μας. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ειδικά την ευρωζώνη και την Ιαπωνία, έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία συνεχίζουν να καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη, κάτι που θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ισχυρότερη παγκόσμια ανάκαμψη”. Ωστόσο, η Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έκανε λόγο για προκλήσεις από ένα ευρύ φάσμα πηγών—την αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών, γεωπολιτικές εντάσεις κ.λπ.

Ο Αλί Μπαμπατζάν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, μιλώντας εξ ονόματος της G20, περιορίστηκε να πει ότι το θέμα της Ελλάδας δεν απασχόλησε τις επίσημες συζητήσεις. Ωστόσο επισκίασε τη σύνοδο και συζητείται στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της ΠΤ.

Επικρατεί περισσότερη ανησυχία και απαισιοδοξία από ό,τι στην προηγούμενη σύνοδο της G20, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν. “Σε μένα είναι ξεκάθαρο ότι ένα λάθος βήμα ή ένας λάθος υπολογισμός από οποιαδήποτε πλευρά θα μπορούσε εύκολα να σημάνει ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα επιστρέψουν στο είδος της επισφαλούς κατάστασης που είχαμε βιώσει πριν από τρία ως τέσσερα χρόνια”, πρόσθεσε.

“Είναι σημαντικό να κάνουμε σημαντική πρόοδο τις επόμενες ημέρες, η διαδικασία να αποκτήσει ορμή”, είπε ο Πόλ Τόμσεν του ΔΝΤ. “Χρειάζεται να υπάρξει ένα συνεκτικό πακέτο, και αυτό σαφώς θα πάρει αρκετές εβδομάδες συζητήσεων, ή περισσότερο”.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup, είπε ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη δεν πρέπει να προσπαθήσουν να αναγκάσουν την άλλη πλευρά να υποχωρήσει στις διαπραγματεύσεις. “Ας μην παίζουμε παιγνίδια”, είπε. “Έχουμε κοινό συμφέρον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία γρήγορα”.

Πάντως είπε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη για μια συμφωνία, πιθανόν πριν από το συμβούλιο του Eurogroup την 11η Μαΐου, μία ημέρα πριν η Αθήνα κληθεί να αποπληρώσει μια μεγάλη δόση του δανείου της.

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Photo: International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde (R) talks with US Treasury Secretary Jack Lew (L) prior to the G20 meeting at the IMF/World Bank Spring Meetings at the IMF Headquarters in Washington, DC. IMF Staff Photograph/Stephen Jaffe

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required