Τα εσωτερικά πολιτικά «παιχνίδια» του Ερντογάν με το Κουρδικό και η υπαναχώρησή του από την ειρηνευτική διαδικασία, μόλις έκρινε ότι δεν εξυπηρετεί τα εκλογικά συμφέροντα του AKP, από την επικράτηση του οποίου εξαρτάται η υλοποίηση των σχεδιασμών του για τη μετατροπή της Τουρκίας σε προεδρική – έναντι της προεδρευομένης που είναι σήμερα – Δημοκρατία, έχουν ευδιάκριτο κόστος, αφού οι αντάρτες του PKK απαντούν, κλιμακώνοντας της επιχειρήσεις για α του αυξήσουν το πολιτικό κόστος της υπαναχώρησης…

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ) επικαλούμενη το Reuters, η Τουρκία έστειλε χθες επιπλέον στρατεύματα, αναγνωριστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα στην επαρχία Αγκρί στα ανατολικά, αφού τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με Κούρδους αντάρτες, όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Ντιγιαντίν της επαρχίας Αγκρί κοντά στα ιρανικά σύνορα, ανέφερε ο τουρκικός στρατός στον ιστότοπό του. Η κυβέρνηση κατηγορεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

«Τρομοκράτες με τουφέκια άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεών μας, οι οποίες αμέσως απάντησαν στα πυρά», ανέφερε ο στρατός. «Έχουμε στείλει αναγνωριστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και επιπλέον χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Η Άγκυρα και το PKK συμφώνησαν σε μια εκεχειρία πριν δύο χρόνια στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της σύγκρουσης αυτής που διαρκεί τρεις δεκαετίες και έχει κοστίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν, που είναι και διαπραγματευτής στις ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε ότι οι επιθέσεις του PKK έχουν στόχο να προκαλέσουν αστάθεια ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

«Οι επιθέσεις εναντίον της δημόσιας τάξης, της ασφάλειας των εκλογών και της ειρήνης του έθνους δεν θα γίνουν ανεκτές», υπογράμμισε σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter. Εξάλλου μιλώντας από τη γειτονική επαρχία Ερζερούμ ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Εφκάν Αλά, επεσήμανε, ότι αυτοί που εξαπέλυσαν τις επιθέσεις «έχουν εξουδετερωθεί».

Ε. Μ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: