Κλειδώνει συνομιλίες ο Άιντα: Πάει στη Λευκωσία για να προλάβει «καμιά στραβή» και να ανακοινώσει επανεκκίνηση




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα σπεύδει στη Λευκωσία καθώς στοχεύει να «κλειδώσει» την επανέναρξη των συνομιλιών «πριν υπάρξουν δεύτερες σκέψεις» από την τουρκική πλευρά.

Διπλωματική πηγή σημείωνε πως η άφιξη του κ. Άιντα την ημέρα που λήγει η παράνομη τουρκική NAVTEX γίνεται με βασική επιδίωξη να μπορέσει μετά από τις χωριστές συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, να ανακοινώσει ο ίδιος, ενδεχομένως την 7η Απριλίου, την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ξένος διπλωμάτης με τον οποίο επικοινώνησε ο «Φ» ανέφερε πως από τη στιγμή που η Τουρκία έδωσε εντολή στο «Μπαρμπαρός» και στα συνοδευτικά του σκάφη, να αποχωρήσουν από την περιοχή, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως δεν θα ανανεωθεί η NAVTEX από την Άγκυρα. Τα τουρκικά σκάφη έχουν φύγει από τα τουρκικά νερά και έχει σημασία προς τα πού θα κατευθυνθούν. Ένα είναι να παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή( για να δηλώνουν την παρουσία τους έστω και από απόσταση) κι άλλο να έχουν ως τελικό σταθμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Οι συνομιλίες, όπως εκτιμούν πηγές των Ηνωμένων Εθνών, θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου. Παραμένει δε ως στόχος του Διεθνούς Οργανισμού η διαδικασία να τελειώσει το συντομότερο, ει δυνατό,  μέχρι και το τέλος του τρέχοντος χρόνου. «Δεν θα συζητούμε εσαεί» ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσφατα σε ξένους διπλωμάτες.

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε έκπληκτος για  τις αναφορές του Προκόπη Παυλόπουλου και του Νίκου Αναστασιάδη σε τουρκική κατοχή. Ισχυρίσθηκε ότι η μόνη κατοχή στην Κύπρο αφορά στην «κατοχή» της έδρας της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ε/κ πλευρά. Κατηγορώντας την Ελλάδα, «που κατέστρεψε την συνεταιρική Δημοκρατία», εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη περί συμφιλίωσης μέσω της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώσεις που κατά τον Τ/κ ηγέτη αντίκεινται στις παραμέτρους του ΟΗΕ και στο πνεύμα του επιδιωκόμενου συνεταιρισμού.

ΠΗΡΕ ΚΕΡΔΟΣ ΕΣΤΩ ΚΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΗΛΘΕ

ΤΟ κατοχικό καθεστώς, διά του συμβούλου του Έρογλου, Ερτούγ, εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την ακύρωση της επίσκεψης του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

Ο Οσμάν Ερτούν, ανέφερε ότι θα ήταν αδιανόητο κατά την εδώ επίσκεψή του, ο κ. Χάμοντ να μην είχε επαφές και με τις δύο πλευρές, λέγοντας παράλληλα ότι η ε/κ διοίκηση – όπως αποκάλεσε την Κυβέρνηση της Κυπριακή Δημοκρατία – προσπάθησε να παρουσιάσει την επίσκεψη ως μονομερή. Περαιτέρω εξέφρασε ικανοποίηση για το «σεβασμό στην ισότητα των δύο πλευρών», ενώ προστίθεται ότι οι ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσουν τις προσπάθειες, όταν οι συνομιλίες φτάσουν σε κρίσιμο σημείο.

ΝΑΜΙ: Πέντε χρόνια πήγαν χαμένα – Μετά τις ψευδοεκλογές αρχίζει η διαδικασία

Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί δήλωσε πως ο διαπραγματεύσεις, συνέχισε, θα μπορούσαν να επαναρχίσουν μετά τις “προεδρικές εκλογές” της 19ης Απριλίου και όχι πριν, σημειώνοντας τη σημασία να υπάρχει μια δομή στην “προεδρία” που να πιστεύει στη λύση.

Τότε, οι ίδιοι ως “κυβέρνηση” (εννοώντας το “υπεξ”) “είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε σθεναρά τη διαδικασία λύσης”. Τον τελευταίο ένα χρόνο, πρόσθεσε, δεν έχουν κάνει βήματα εκτός του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου.
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Ναμί ευχήθηκε όπως η απόφαση για απομάκρυνση του Μπαρμπαρός λήφθηκε σε συντονισμό με το τουρκικό ΥΠΕΞ και όπως η εξέλιξη αυτή ληφθεί θετικά από την ε/κ πλευρά και μετά τις “εκλογές” επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Ελαβαν, εξήγησε, την απόφαση αυτή μετά που η ε/κ πλευρά απέσυρε το σκάφος Saipem 10000.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι σημαντικές είναι οι συγκλίσεις που υπήρξαν στο παρελθόν και οι δυσκολίες που υπάρχουν αφορούν αυτές. Είναι σημαντικό, είπε, το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση, αναφέροντας ότι εάν αυτές οι συγκλίσεις τηρηθούν, τότε “μπορούμε με γρήγορους ρυθμούς να καταγράψουμε πρόοδο”. Επειδή, υποστήριξε, η στάση της ε/κ πλευράς δεν είναι αυτή μέχρι αυτή τη στιγμή και θέλει όπως όλα τα θέματα συζητηθούν μαζί από το μηδέν.

Μιλώντας στην τ/κ εφημερίδα Χαβαντίς, υποστήριξε ότι απολύτως καμία πρόοδος επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Έκανε λόγο για πέντε χαμένα χρόνια.

Ο “υπουργός” εξωτερικών χαρακτήρισε σημαντικό βήμα το ότι το Μπαρμπαρός έφυγε από την Κύπρο και σημάδι καλής θέλησης της τ/κ πλευράς, προσθέτοντας ότι στη νέα εποχή υπάρχει ανάγκη μιας ομάδας που να πιστεύει στη λύση, να είναι εύρυθμη και δυναμική στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με μια τέτοια ομάδα, είπε, η “κυβέρνηση” θα μπορεί να δουλέψει εύρυθμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: