Κέρι στον Κοτζιά: Οι τρομοκράτες πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή
Στους στενούς δεσμούς ΗΠΑ και Ελλάδας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι καλωσορίζοντας τον Έλληνα ομόλογό του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αναφερόμενος στον επίμαχο νόμο, ο κ. Κέρι είπε ότι «ότι αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή».

Ο κ. Κέρι σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε καιρούς με προκλήσεις» έκανε λόγο για «τις θυσίες που έχει κληθεί να κάνει ο λαός της Ελλάδος, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία» καθώς επίσης και «τις προκλήσεις της τρομοκρατίας και της καταπολέμησής της», ενώ εξέφρασε «εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδος για μεταρρυθμίσεις και προσπάθεια να μπορέσει να χαράξει μια νέα πορεία»

Σχετικά με την Ουκρανία ο κ. Κέρι εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθεί η «ισχυρή συνεργασία ΗΠΑ- Ευρώπης σε σχέση με την υποστήριξη μας στην Ουκρανία» τονίζοντας την «ανάγκη ενθάρρυνσης της Ρωσίας με κάθε τρόπο να τηρήσει την συμφωνία του Μινσκ, να συμβάλλει ώστε να έρθει ειρήνη στην περιοχή και επίσης», όπως πρόσθεσε «να συνεργαστούμε σε πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις όπως η προμήθεια και η διαφοροποίηση της ενέργειας στην περιοχή».

Ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας εκφράζοντας τον προβληματισμό της αμερικανικής κυβέρνησης και τη θέση της «ότι αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή».

Και κατέληξε: «Ελπίζουμε να εργαστούμε σε όλα τα θέματα πολιτικής διότι η σχέση που έχουμε είναι τόσο σημαντική που προφανώς ευχόμαστε στην νέα κυβέρνηση- σε αυτές τις στιγμές προκλήσεων να τα πάει καλά και προσβλέπουμε να είμαστε υποστηρικτικοί».

«Είμαι εδώ» απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «ως φίλος με κάποιον που εργάζεται μαζί μας για την δημοκρατία και την ειρήνη, εναντίον της τρομοκρατίας και ελπίζω η σχέση μας να εμβαθύνει προς την συνεργασία».

«Νομίζω» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς «ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους δεν θα αφήσει ελεύθερο κανένα τρομοκράτη, θα είναι μόνο μια αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα ελευθερωθεί».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Οι Υπoυργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των ΗΠΑ προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις, αμέσως πριν από τη σημερινή συνάντησή τους στο State Department:

KERRY: Καλωσορίζω τον Υπουργό κ. Κοτζιά. Όλοι, νομίζω, γνωρίζουν πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα και, προφανώς, οι Ελληνοαμερικάνοι έχουν μια τεράστια συνεισφορά στη χώρα μας. Έχουμε μία πολύ μεγάλη Ελληνοαμερικανική Κοινότητα στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης, την οποία είχα το προνόμιο να υπηρετώ στην Γερουσία – αλλά και αλλού στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια. Έχουμε λοιπόν ισχυρούς δεσμούς και είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Και, προφανώς, βρισκόμαστε σε καιρούς με προκλήσεις. Γνωρίζουμε τις θυσίες που έχει κληθεί να κάνει ο λαός της Ελλάδος, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία και, επίσης, τις προκλήσεις της τρομοκρατίας και της καταπολέμησής της. Αλλά ιδιαίτερα της οικονομίας αυτή τη στιγμή. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδος, με μεταρρυθμίσεις και προσπάθεια, να μπορέσει να χαράξει μια νέα πορεία. Ελπίζω πολύ, κ. Υπουργέ, να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ισχυρή συνεργασία ΗΠΑ-Ευρώπης σε σχέση με την υποστήριξη μας στην Ουκρανία. Στην ανάγκη να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τη Ρωσία με κάθε τρόπο να τηρήσει την συμφωνία του Μινσκ, να συμβάλλει ώστε να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή και, επίσης, να συνεργαστούμε σε πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις όπως η προμήθεια και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην περιοχή. Και οι κοινές προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ακόμα πιο σημαντικές στο μέλλον. Προβληματιζόμαστε πολύ γιατί αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή. Και ελπίζουμε να εργαστούμε σε όλα τα θέματα πολιτικής διότι η σχέση που έχουμε είναι τόσο σημαντική. Και, προφανώς, ευχόμαστε στην νέα Κυβέρνηση – σε αυτές τις στιγμές των προκλήσεων – να τα πάει καλά και προσβλέπουμε στο να είμαστε υποστηρικτικοί και επιβοηθητικοί. Σας ευχαριστώ.

ΚΟΤΖΙΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ Υπουργέ κ. Kerry για την πρόσκλησή σας να έρθω στην Ουάσιγκτων. Είμαι εδώ ως φίλος με κάποιον που εργάζεται μαζί μας για τη δημοκρατία και την ειρήνη, εναντίον της τρομοκρατίας και ελπίζω στην εμβάθυνση των σχέσεων μας και στην ανεύρεση νέων πεδίων συνεργασίας. Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν τρομοκράτη να αφεθεί ελεύθερος. Θα πρόκειται μόνο για αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα αφεθεί ελεύθερος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal