Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε Έλληνας, ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης, δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται πόσο ακόμα «κατήφορο» μπορεί να διανύσει το μητροπολιτικό κέντρο του Ελληνισμού, η Ελλάδα. Η είδηση για τις δηλώσεις του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, για την εκπόνηση σχεδίων με βάση το χειρότερο σενάριο ελλαδικής εξόδου από την Ευρωζώνη, δεν μπορεί παρά να σοκάρει…

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον ιστοτόπο Stockwatch, η κυβέρνηση έχει προβεί σε ασκήσεις επί χάρτου για να υπάρχει ετοιμότητα έναντι όλων των ενδεχομένων, μια ανακοίνωση την οποία έκανε μάλιστα, με τη χρήση μιας πασίγνωστης παροιμίας…

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει ανάλογος κίνδυνος αλλά, επειδή μια κυπριακή παροιμία λέει, του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, σας διαβεβαιώνω ότι έγιναν όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. Ελληνική είναι κύριε πρόεδρε… ούτε ελλαδική αμιγώς, ούτε κυπριακή.

Ο πρόεδρος ανέφερε τον κίνδυνο επηρεασμού της κυπριακής οικονομίας, λόγω της σύνδεσης με την ελλαδική, καθιστώντας παράλληλα σαφές, ότι το κυπριακό κράτος απλά πρέπει να είναι έτοιμο να αντιδράσει σε όλα τα ενδεχόμενα.

Ο πρόεδρος απάντησε και σε ερώτηση για τον ELA της Τράπεζας Κύπρου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ήγειρε θέμα στην ΕΚΤ και ο ίδιος προσωπικά στον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της τράπεζας, για μετατροπή του ELA της Τράπεζας Κύπρου σε μακροχρόνιο ομολογιακό δάνειο. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν καλύπτεται από το υπάρχων πλαίσιο, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να μην επιθυμεί τη δημόσια αναφορά του.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι σύντομα θα επιχειρηθεί έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές με στόχο να πετύχει «την απεξάρτηση από τους διεθνείς δανειστές», όπως χαρακτηριστικά είπε. Για την οικονομία της νήσου ανέφερε, ότι το 2015 «η κυπριακή οικονομία αναμένεται να δείξει τα πρώτα σημάδια αποκατάστασης με την επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως έχει επιβεβαιωθεί από τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Επικαλέστηκε τις θετικές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους και παρέπεμψε στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων σε επίπεδα κάτω του 4%.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: