“Καθάρισε” με συνοπτικές διαδικασίες η πρώτη ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην Ιταλία




Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι νίκησε την πρώτη από τρεις ψηφοφορίες εμπιστοσύνης για ένα νέο εκλογικό νόμο που έχει αμφισβητηθεί έντονα την Τετάρτη, αγνοώντας την αντίδραση των «επαναστατών» από την δική του πλευρά οι οποίοι αποχώρησαν από τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters η πρόταση υιοθετήθηκε με 352 ψήφους υπέρ και 207 εναντίον ενώ 38 μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του κ. Ρέντζι συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πιο ανώτερα στελέχη της παλαιάς φρουράς αρνήθηκαν να ψηφίσουν.

Ωστόσο, οι φόβοι που υπήρχαν για μεγαλύτερη αντίδραση που θα απειλούσε την ίδια την κυβέρνηση αποδείχθηκαν αβάσιμοι.

«Είμαι ευχαριστημένος, είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με άλλες ψήφους εμπιστοσύνης», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Υπουργός Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων Μαρία Έλενα Μπόσκι, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη πλειοψηφία που εξασφαλίζει η κυβέρνηση Ρέντζι από τότε που ανέλαβε την εξουσία πέρσι.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει στους επικεφαλής των κομμάτων να επιλέγουν τους κύριους υποψήφιους στα ψηφοδέλτιά τους και προσδίδει μεγάλη πλειοψηφία στο κόμμα ή το συνασπισμό κομμάτων που κερδίζει με στόχο τη διασφάλιση ενός ξεκάθαρου νικητή στις εκλογές.

Το νομοσχέδιο έχει υποστεί δριμεία επίθεση και από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και επαναστάτες εντός του PD οι οποίοι λένε ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.

(ΚΥΠΕ-Reuters/ΗΦ/ΑΑΡ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: