Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαλτιμόρη




Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κινητοποιώντας την Εθνοφρουρά λόγω των ταραχών στη Βαλτιμόρη, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κυβερνήτης Χόγκαν προέβη στη λήψη της απόφασης αυτής κατόπιν αιτήματος του δήμου της Βαλτιμόρης.

Ο Χόγκαν θα παραχωρήσει αργότερα συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα των βίαιων επεισοδίων που ακολούθησαν την κηδεία ενός 25χρονου Αφροαμερικανού, ο οποίος απεβίωσε μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία, ενώ τελούσε υπό κράτηση.

Τα επεισόδια που ξέσπασαν χθες Δευτέρα στη Βαλτιμόρη, στα οποία τουλάχιστον επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν και αναφέρθηκαν πολλές συλλήψεις και υλικές ζημιές, χαρακτηρίζονται τα πιο σοβαρά έπειτα από εκείνα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι το περασμένο καλοκαίρι.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να τεθεί η Εθνοφρουρά στην πολιτεία σε κατάσταση συναγερμού μετά τις ταραχές στη Βαλτιμόρη, οι οποίες θεωρούνται οι πιο σοβαρές που έχουν εκδηλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά από εκείνες στο Φέργκιουσον.

Η νέα Αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την κατάσταση στη Βαλτιμόρη και τόνισε πως το υπουργείο της είναι έτοιμο να προσφέρει κάθε βοήθεια στις τοπικές αρχές, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Στην ίδια ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο Ομπάμα συνομίλησε με την δήμαρχο της Βαλτιμόρης, Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ, σχετικά με τις ταραχές.

Τουλάχιστον επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια, ο ένας εκ των οποίων δεν έχει ακόμη ανακτήσει τις αισθήσεις του, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας στην πόλη.
Η τοπική ομάδα μπέιζμπολ, η Οριόλες, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει κατόπιν διαβούλευσης με την αστυνομία έναν αγώνα που επρόκειτο να δοθεί το βράδυ της Δευτέρας (πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) εξαιτίας των ταραχών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μια ομάδα διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο ενός νεαρού μαύρου ενώ ήταν κρατούμενος της αστυνομίας “αρνήθηκε να υπακούσει τις διαταγές μας να διαλυθεί” και τα “πολύ επιθετικά και βίαια” μέλη της ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με αστυνομικούς χρησιμοποιώντας “ρόπαλα, τούβλα και άλλα όπλα”.

Διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα της αστυνομίας και λεηλάτησαν ένα σουπερμάρκετ, σύμφωνα με την αστυνομία της πόλης.

Τα επεισόδια επικεντρώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο και το λιμάνι της πόλης, πόλους έλξης για τους τουρίστες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Αθηναϊκό Πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: