Παγκόσμια είναι η αίσθηση που προκαλεί η – καταρχήν – συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Δύσης και του Ιράν για το φλέγων θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος αντιδρά κάνοντας λόγο για «καλή συμφωνία» και «ιστορική συνεννόηση», ενώ μεγάλη εντύπωση προκαλεί η στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, η πρώτη αντίδραση του οποίου απέφυγε να καταδικάσει και να απορρίψει τη συμφωνία…

Σε διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχολίασε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις στη Λωζάννη της Ελβετίας με το Ιράν, λέγοντας ότι η συμφωνία θα εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, εάν εφαρμοστεί σωστά, κάνοντας τον κόσμο ασφαλέστερο, ενώ δήλωσε πως η διεθνής κοινότητα θα έχει τη δυνατότητα να το διαπιστώσει, εάν η Τεχεράνη επιχειρήσει να παραβιάσει τους όρους της.

Οι δυνατότητες αυτές προκύπτουν από τις επιθεωρήσεις που συμφωνήθηκαν (προφανώς από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας – IAEA / International Atomic Energy Agency) και είναι «χωρίς προηγούμενο» (unprecedented), ενώ τόνισε ότι οι κυρώσεις θα αρθούν, αφού πρώτα το Ιράν συμμορφωθεί αποδεδειγμένα με τους όρους της συμφωνίας. Τόνισε, ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμα, στέλνοντας μήνυμα ότι η αμερικανική δυσπιστία απέναντι στο Ιράν δεν έχει ακόμα αρθεί.

Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, ο Μπάρακ Ομπάμα ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ενημερώσει αναλυτικά το Κογκρέσο, αλλά και τον αμερικανικό λαό για το πλαίσιο συμφωνίας που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις, ενώ θα προβεί άμεσα σε ενημέρωση των ηγετών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Έστειλε βέβαια και μήνυμα με προφανείς παραλήπτες τους Ρεπουμπλικάνους, ότι σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας, η ευθύνη για την κατάρρευση της διπλωματικής προσέγγισης για την επίλυση του προβλήματος, θα βαρύνει τις ΗΠΑ.

Εν κατακλείδι, ο Ομπάμα δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον μεγαλύτερο πολέμιο αυτής της συμφωνίας, τον οποίο και θα ενημερώσει αναλυτικά.  Η συνομιλία έγινε χθες το βράδυ και δεν ήταν καλή… Ο Νετανιάχου βέβαια είχε προλάβει και είχε δώσει την ευκαιρία στον Λευκό Οίκο να διαπιστώσει την προσέγγιση του Ισραήλ απέναντι στη συμφωνία, με μια ανάρτηση στο Twitter.

Ο Νετανιάχου είχε αναφέρει, ότι η όποια συμφωνία πρέπει «να μειώσει σημαντικά τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν και να σταματήσει την τρομοκρατία και τις επιθέσεις», επιλέγοντας μια συνολικότερη προσέγγιση απέναντι στην απειλή που η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί ότι αντιπροσωπεύει η Ισλαμική Δημοκρατία.

Η προσέγγιση αυτή αποκαλύπτεται από το σχεδιάγραμμα που επισύναψε, το οποίο καταγράφει την εμπλοκή της Τεχεράνης στις περιφερειακές συρράξεις στη Μέση Ανατολή, από την Υεμένη και το Ιράκ, μέχρι τον Λίβανο και την Αίγυπτο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ, είχε δηλώσει ότι όλες οι επιλογές, παραμένουν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επιλογής, προκειμένου το εβραϊκό κράτος να αντιμετωπίσει την απειλή ενός πυρηνικοποιημένου Ιράν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: