Ασαντ: “Κάλεσα τη Χεζμπολάχ, αλλά δεν πολεμούν Ιρανοί μαζί μου”

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη μετέδωσε χθες το βράδυ το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2 με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Σύρος ηγέτης παραδέχτηκε ότι “προσκάλεσε” τη λιβανέζικη σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, αρνήθηκε όμως κατηγορηματικά, ότι ιρανικές δυνάμεις πολεμούν στο συριακό έδαφος, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά πληροφορίες που ενέπλεκαν το καθεστώς του στη χρήση μη συμβατικών όπλων…

Ο Άσαντ δήλωσε ότι οι σχέσεις της Συρίας με το Ιράν και η μεταξύ τους συνεργασία και στον τομέα της άμυνας δεν είναι μυστικό, οπότε “στρατιωτικοί διοικητές και αξιωματικοί πηγαινοέρχονται μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με την συνεργασία που υφίσταται εδώ και πολύ καιρό μεταξύ μας. Αυτό είναι διαφορετικό από το να συμμετέχει κανείς στις μάχες”, είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο που καλύπτει το θέμα επικαλούμενο το AFP, υπογραμμίζοντας, ότι “καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει χωρίς να προσκληθεί”.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιώματα, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, των επίλεκτων δυνάμεων του Ιράν, πολεμούν μαζί με τη Χεζμπολάχ και τον συριακό στρατό κυρίως στη νότια Συρία. Σχολιάζοντας τη δράση της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ που βομβαρδίζει θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, ο Άσαντ είπε ότι οι χώρες που μετέχουν στον συνασπισμό αυτό “δεν είναι σοβαρές μέχρι στιγμής” και “δεν βοηθούν κανέναν στην περιοχή”.

“Αν συγκρίνετε τον αριθμό των αεροπορικών πληγμάτων που πραγματοποιεί ο συνασπισμός των 60 χωρών με εκείνον που πραγματοποιούμε εμείς, η μικρή μας χώρα, θα παρατηρήσετε ότι κάποιες φορές εμείς βομβαρδίζουμε δέκα φορές περισσότερο μέσα σε μια ημέρα”.

Ο Άσαντ διέψευσε επίσης ότι ο στρατός του χρησιμοποίησε τον Μάρτιο αέριο χλωρίου εναντίον τομέων που ελέγχουν οι αντάρτες στην επαρχία Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά, όπως κατήγγειλε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). “Δεν χρησιμοποιήσαμε χλώριο και δεν το χρειαζόμαστε. Έχουμε τον κλασικό οπλισμό μας και μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας χωρίς να καταφύγουμε” σε χημικά όπλα, συνέχισε.

Σε ερώτηση που αφορούσε το κατά πόσο ευθύνεται για την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ο Σύρος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η οργάνωση αυτή “δημιουργήθηκε στο Ιράκ το 2006 υπό την επίβλεψη των Αμερικανών”. “Εγώ δεν είμαι στο Ιράκ. Δεν ήμουν ποτέ εκεί. Δεν ελέγχω το Ιράκ. Οι Αμερικανοί το είχαν υπό τον έλεγχό τους. Το ΙΚ ήρθε στη Συρία από το Ιράκ γιατί το χάος είναι μεταδοτικό”, κατέληξε.

Be the first to comment on "Ασαντ: “Κάλεσα τη Χεζμπολάχ, αλλά δεν πολεμούν Ιρανοί μαζί μου”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*